Πότε πρέπει να τρώμε τα φρούτα; Πρίν ή μετά το φαγητό;

Τα φρούτα είναι σύμμαχοι της υγείας μας, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες.

Αποτελούν επίσης σημαντική πηγή φυτικών ινών. Το να τα λαμβάνουμε ως επιδόρπιο, στην πραγματικότητα κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό, ακθώς ενδέχεται να ενοχλήσει και τελικά να επιβραδύνει την πέψη μας, αναφέρει η διαιτολόγος, Julie Upton MS, RD, CSSD.

Παρόλο που γενικότερα χωνεύουμε τα φρούτα γρήγορα, όταν τα τρώμε μετά από ένα μεγάλο γεύμα, μπορεί να προκαλέσει «κυκλοφοριακή συμφόρηση» στο έντερό μας. Το σώμα επικεντρώνεται στην πέψη του κυρίου γεύματος και αφήνει τα φρούτα για αργότερα. Η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα, δε θα διαλυθεί γρήγορα και θα προκαλέσει πόνους στο στομάχι.

Τα περισσότερα περνούν εύκολα από το στομάχι προς το έντερο, το πολύ σε 20 λεπτά. Όταν όμως τρως φρούτα αμέσως μετά το γεύμα, αυτά παραμένουν στο στομάχι μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη των υπολοίπων τροφών κι έτσι καθυστερεί η πέψη τους, ενώ ταυτόχρονα αλλοιώνονται, αρχίζει η σήψη τους και η τελική θρεπτική αξία που θα αποδώσουν μειώνεται, αναφέρει η Upton.

Πότε πρέπει να τρώμε τα φρούτα;
Υπάρχει σωστό timing; Βεβαίως και υπάρχει. Είναι καλύτερο να τα τρώμε εκτός των ωρών γεύματος καθώς έτσι θα αφομοιωθούν γρηγορότερα και πιο εύκολα από τον οργανισμό. Μία έως δύο ώρες πριν το γεύμα ή τρεις έως τέσσερις ώρες μετά είναι ιδανικές στιγμές ενώ καλό θα είναι να τρώμε φρούτα για πρωινό με άδειο στομάχι. Επιπλέον το να τα μαγειρεύουμε είναι μία καλή συνθήκη διότι οι ίνες εξομοιώνονται καλύτερα από το σώμα μας και τα πιο ευαίσθητα στομάχια το αντέχουν πιο άνετα.

Αν και εσείς λοιπόν τρώτε το φρούτο σας αμέσως μετά το φαγητό, μάλλον ήρθε η στιγμή να αλλάξετε γνώμη. Η κατάλληλη ώρα είναι έως και μία ώρα πριν από το γεύμα διαφορετικά θα πρέπει να περιμένετε 2 με 3 ώρες μετά το κυρίως γεύμα σας, λέει η Upton.

(Με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί