Πόνος στη μέση: Οι πέντε περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα

Στον ενήλικο πληθυσμό, ο πόνος στη μέση είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες επίσκεψης στον γιατρό όπως επίσης και απουσίας από την εργασία.

Συχνά αντιμετωπίζεται με την ξεκούραση και την λήψη παυσίπονων φαρμάκων, υπάρχουν ωστόσο όμως και κάποιες περιπτώσεις που αποτελεί ένδειξη για σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Δείτε ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε τον πόνο στη μέση.

 1. Αν είχατε πρόσφατο τραυματισμό
  Μια πτώση, ένα τροχαίο ατύχημα ή ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια της γυμναστικής επιβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό. Ακόμη κι αν ο πόνος στη μέση είναι ήπιος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό έχει τραυματιστεί η σπονδυλική στήλη. Για να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση του τραυματισμού μετά από ένα ατύχημα θα χρειαστεί πιθανότατα ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία.
 2. Όταν συνδυάζεται με απώλεια βάρους
  Η γρήγορη και ανεξήγητη απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ καλό σημάδι. Όταν δε συνδυάζεται με τον πόνο στη μέση, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για όγκο στη σπονδυλική στήλη. Ένας όγκος σε αυτή την περιοχή μπορεί να αποδυναμώσει τους σπονδύλους, οδηγώντας στον πόνο ή και σε ένα κάταγμα, ενώ παράλληλα ασκεί πίεση στον νωτιαίο μυελό ή και στις διακλαδώσεις του, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η αδυναμία, η ακράτεια κ.ά. Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης είναι συνήθως δευτεροπαθείς, δηλαδή αποτέλεσμα μεταστάσεων από τον πνεύμονα, τον μαστό, το νεφρό, τον προστάτη ή άλλα σημεία του σώματος.
 1. Όταν συνδυάζεται με γαστρεντερικές ή ουρολογικές διαταραχές
  Ο πόνος στη μέση που συνδυάζεται με απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου ή με ένα αίσθημα αδυναμίας και/ή μουδιάσματος στα πόδια, την περιοχή της λεκάνης και τα ισχία είναι συχνά ενδεικτικός για ιππουριδική συνδρομή (cauda equina syndrome). Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο το οποίο επηρεάζει τις νευρικές ρίζες στη βάση του νωτιαίου μυελού. Η ιππουριδική συνδρομή μπορεί να οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, λοίμωξη, κάταγμα ή στένωση του νωτιαίου σωλήνα και κάτι τέτοιο απαιτεί την άμεση διενέργεια χειρουργικής επέμβασης.
 2. Όταν συνδυάζεται με στομαχόπονο
  Ο πόνος που ξεκινά από το στομάχι συχνά «ακτινοβολεί» προς τη μέση. Η πιο σοβαρή αιτία που μπορεί να εξηγήσει αυτό το ντουέτο συμπτωμάτων είναι ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, δηλαδή ένα εξόγκωμα που μοιάζει με μικρό μπαλόνι στη μεγαλύτερη αρτηρία που διαπερνά τον κορμό. Όταν ένα ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, δηλαδή «σκάσει», τότε αποτελεί κατάσταση απειλητική για τη ζωή κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
 3. Οστεοπόρωση
  Στα άτομα με οστεοπόρωση, ο αιφνίδιος πόνος που εκδηλώνεται στη μέση μπορεί να υποδεικνύει κάταγμα σε κάποιο σπόνδυλο, συνήθως λόγω πρόσφατου τραυματισμού (π.χ. πτώση), ανύψωσης αντικειμένου μεγάλου βάρους ή ακόμη και εξαιτίας έντονου βήχα. Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει σε μερικές ημέρες τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

(με πληροφορίες από onmed. gr – Reader’s Digest / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί