Τί βοηθάει περισσότερο στο να σβήσετε την κάψα του πικάντικου φαγητού – Τί να αποφύγετε!

Ο Δρ Daniel Eldridge, ανώτερος λέκτορας Χημείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne, αποκάλυψε τα καλύτερα ποτά για να σβήσετε την κάψα των πικάντικων φαγητών.

Όταν το στόμα σας καίγεται, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πιάσετε ένα ποτήρι παγωμένο νερό.

Ωστόσο, ο Δρ Έλντριτζ συμβουλεύει σθεναρά να μην το κάνετε αυτό, και αντ ‘αυτού προτείνει ιδανικές επιλογές να είναι λίγο λάδι, γάλα ή παγωτό.

Είτε πρόκειται για κάρυ, σάλτσα τσίλι ή ζεστή κατσαρόλα, τα πικάντικα τρόφιμα περιέχουν όλα μια οικογένεια ενώσεων που ονομάζονται καψαϊκινοειδή.

Αυτές οι ενώσεις δεν θερμαίνουν φυσικά το στόμα σας. Αντίθετα, προκαλούν μια αίσθηση καψίματος λόγω μιας αντίδρασης με τους υποδοχείς στο στόμα σας, που στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο, λέγοντάς του ότι κάτι είναι ζεστό.
Ο μόνος τρόπος για να ανακουφίσετε αυτή τη θερμότητα είναι να αφαιρέσετε την καψαϊκίνη από το στόμα σας.

Γράφοντας σε ένα άρθρο για το The Conversation , ο Δρ Έλντριτζ ρώτησε: «Λοιπόν γιατί το πόσιμο νερό δεν βοηθάει να εξαφανιστεί αυτό το πικάντικο συναίσθημα; Και τι θα λειτουργούσε καλύτερα αντ’ αυτού;».

Ο χημικός εξηγεί ότι η καψαϊκίνη είναι ένα υδρόφοβο μόριο, που σημαίνει ότι απεχθάνεται την επαφή με το νερό και δεν αναμιγνύεται εύκολα με αυτό.
«Αν προσπαθήσετε να ξεπλύνετε την υδρόφοβη καψαϊκίνη με νερό, δεν θα είναι πολύ αποτελεσματικό, επειδή οι υδρόφιλες και οι υδρόφοβες ουσίες δεν αναμειγνύονται», είπε.

Το παγωμένο νερό είναι μια ιδιαίτερα κακή επιλογή, καθώς η καψαϊκίνη είναι ακόμη λιγότερο διαλυτή στο νερό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Μπορεί να έχετε μια προσωρινή αίσθηση ανακούφισης ενώ το κρύο υγρό είναι στο στόμα σας, αλλά μόλις το καταπιείτε, θα επιστρέψετε εκεί που ξεκινήσατε», πρόσθεσε ο Δρ Έλντριτζ.

Αντίθετα, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα ποτό που είναι επίσης υδρόφοβο.

Ένα κλωνάρι λάδι θα έκανε το κόλπο, αν και ο Δρ Έλντριτζ συνειδητοποιεί ότι αυτό «ίσως δεν είναι τόσο εύγευστο», και αντ’ αυτού συνιστά γάλα.

«Το γάλα αποτελεί ιδανική επιλογή για δύο λόγους», εξήγησε.

«Το πρώτο είναι ότι το γάλα περιέχει υδρόφοβα λίπη, στα οποία η καψαϊκίνη διαλύεται πιο εύκολα, επιτρέποντάς του να ξεπλυθεί.

«Το δεύτερο είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται καζεΐνη. Η καζεΐνη παίζει μεγάλο ρόλο στο να διατηρεί το λίπος αναμεμειγμένο σε όλο το ποτήρι γάλα σας και έχει επίσης ισχυρή συγγένεια με την καψαϊκίνη.

«Θα τυλίξει και θα ενθυλακώσει εύκολα τα μόρια της καψαϊκίνης και θα βοηθήσει στη μεταφορά τους μακριά από τον υποδοχέα. Αυτό ανακουφίζει από την αίσθηση καψίματος ».

Εάν η ιδέα να πίνετε γάλα κάνει το στομάχι σας να ανακατεύεται, ο Δρ Έλντριτζ έχει πολλές άλλες συστάσεις, όπως το παγωτό.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το να πιείτε μια παγωμένη μπύρα δεν θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Ενώ η καψαϊκίνη είναι εξαιρετικά διαλυτή στο αλκοόλ, οι περισσότερες μπύρες περιέχουν μόνο μεταξύ 4 και 6 τοις εκατό αλκοόλ, με το μεγαλύτερο μέρος του υγρού στην πραγματικότητα νερό.

Ο Δρ Έλντριτζ πρόσθεσε: «Η μικρή ποσότητα αλκοόλ στην μπύρα σας θα την έκανε ελαφρώς πιο αποτελεσματική, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

«Το κάρυ και η μπύρα σας μπορεί να έχουν υπέροχη γεύση μαζί, αλλά αυτό είναι πιθανότατα το μόνο όφελος».

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί