Όσον αφορά την υγεία μας οικογένειάς μας, ειδικά των παιδιών, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι πιο κοινοί τύποι ατυχημάτων, να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και, φυσικά, να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποιο.
- Το πιο κοινό ατύχημα στο σπίτι είναι οι δηλητηριάσεις. Τα αλλοιωμένα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα προϊόντα καθαρισμού και τα καλλυντικά είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τέτοια περιστατικά. Η πρόληψη γι’ αυτόν τον κίνδυνο αφορά αφενός τον τακτικό έλεγχο του περιεχομένου ψυγείου μας και των ντουλαπιών όπου φυλάμε τρόφιμα. Οτιδήποτε έχει λήξει ή βρίσκεται με φθαρμένη συσκευασία, πρέπει απλώς να πετάγεται. Όσον αφορά τα χημικά, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, πρέπει πάντα να είναι αποθηκευμένα σε ασφαλές μέρος, το οποίο δεν μπορούν να προσεγγίσουν παιδιά, και να μην αφήνονται εκτεθειμένα έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.
- Το δεύτερο πιο κοινό ατύχημα στο σπίτι είναι οι πτώσεις. Αιτία γι’ αυτό μπορεί να είναι εκτεθειμένα καλώδια, ένα χαλί που δεν είναι καλά στερεωμένα, μικροέπιπλα κ.ά. Η απάντηση σε αυτά είναι κυρίως η τακτοποίηση του χώρου και η απομάκρυνση οποιουδήποτε αντικειμένου μπορεί να κάνει δύσκολη μια «διαδρομή» στο σπίτι. Συνήθως, από πτώση απειλούνται τα μικρά παιδιά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Και αν για τα παιδιά τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι ένα καρούμπαλο και πολλά κλάματα, για τους ηλικιωμένους μια πτώση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις.
- Ο πνιγμός είναι το τρίτο συχνότερο ατύχημα στο σπίτι και ίσως η μεγαλύτερη απειλή για σπίτι με μικρά παιδιά. Λόγω φύσης και ηλικίας περίεργα, έχουν την τάση να βάζουν στο στόμα τους πράγματα. Αν αυτά είναι μικρού μεγέθους, ο κίνδυνος πνιγμού είναι τεράστιος. Το αναγκαίο μέτρο πρόληψης είναι να μην υπάρχουν εκτεθειμένα τέτοια αντικείμενα. Σε περίπτωση, όμως, τέτοιου ατυχήματος, είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια.
- Τα εγκαύματα ακολουθούν σε συχνότητα, με καίριες αιτίες τα ζεστά ροφήματα και τις ηλεκτρικές συσκευές που έχουν υπερθερμανθεί. Για τα πρώτα, οι μεγαλύτεροι πρέπει να φροντίζουν απλώς να μην υπάρχουν σε χώρους όπου βρίσκονται παιδιά. Για τα δεύτερα (π.χ. για το σίδερο), πρέπει να φροντίζουν να μη μένουν ξεχασμένα στον χώρο και να είναι τοποθετημένα σε σημείο όπου δεν φτάνουν τα παιδιά, αλλά και οι… ίδιοι – το τυχαίο κάψιμο από το σίδερο είναι κάτι που πολλοί έχουν υποστεί. Σε περίπτωση απλού εγκαύματος, το φαρμακείο του σπιτιού πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σχετικές αλοιφές και γάζες, για τις πρώτες βοήθειες.
- Τέλος, τα κοψίματα από γυαλί είναι επίσης κοινό είδος οικιακού ατυχήματος. Ποτήρια που πέφτουν στο πάτωμα, γυάλινες επιφάνειες (λ.χ. παράθυρα, τζάμια σε έπιπλα) μπορούν πολύ εύκολα να σπάσουν και τα θραύσματα να προκαλέσουν επώδυνα κοψίματα. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, γενικά αποφύγετε τα έπιπλα με γυαλί και κρατάτε τα ποτήρια μακριά από την… ακτίνα δράσης των πιτσιρικιών. Για τις μεγαλύτερες επιφάνειες (τζάμια, πόρτες, τραπέζια) βεβαιωθείτε ότι τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.
(newsbeast – freepik photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο! Νέα περίοδος δείχνει να ξεκινά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
- Η μπλε πεταλούδα Atlas με τα 229 χρωμοσώματα ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της εξέλιξης
- Αυτά τα μέτρα ανέφερε το ΥΠΑΑΤ για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
- Tο Taste Atlas τίμησε ξανά την Ελλάδα: Τα δύο παραδοσιακά γλυκά με τυρί στα καλύτερα του κόσμου
- Η Gen Z δίνει πνοή στα vintage και second hand καταστήματα – Η “γρήγορη μόδα” ήρθε και στην Ελλάδα
- «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown»! Ανησυχία για την κτηνοτροφία και την γεωργία στην Ελλάδα
- Bασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί – Ελπίζει να αναρρώσει για την επίσκεψη Τραμπ
- Γκουτέρες: «Παρακολουθούμε τη συστηματική καταστροφή της πόλης της Γάζας»
- Νέες απόκοσμες εικόνες από το Κάλλιο – Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό στη λίμνη Μόρνου
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης