Μερικοί ερευνητές, ακτιβιστές και κυβερνήσεις θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ή ατμοποιητές (vapes), σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των θανάτων και των ασθνειών που προκαλούνται από το κάπνισμα. Όμως ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε πως χρειάζονται «επείγοντα μέτρα» για τον έλεγχό τους.
Επικαλούμενος μελέτες, ο ΠΟΥ αναφέρει πως οι αποδείξεις ότι οι ατμοποιητές βοήθησαν καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα είναι ανεπαρκείς, ότι αυτοί είναι επιβλαβείς για την υγεία και ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στη νικοτίνη σε μη καπνιστές, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.
Περισσότεροι έφηβοι 13 ως 15 ετών χρησιμοποιούν ατμοποιητές απ’ ό,τι ενήλικοι σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ χάρη στο επιθετικό μάρκετινγκ, συνέχισε.
«Παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη», λέει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, και καλεί τις χώρες να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα.
Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση για αλλαγές, οι οποίες να περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αρωματικών παραγόντων όπως το μεντόλ, και για την εφαρμογή στους ατμοποιητές μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο του καπνού. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλή φορολογία και απαγόρευση χρήσης σε δημόσιους χώρους.
Ο ΠΟΥ δεν έχει εξουσία στις εθνικές νομοθεσίες και εκδίδει μόνο κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο οι συστάσεις του συχνά υιοθετούνται εθελουσίως.
Μεγάλες καπνοβιομηχανίες ελπίζουν να δημιουργήσουν νέα έσοδα από εναλλακτικές επιλογές έναντι των τσιγάρων, καθώς οι κανονισμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα γίνονται όλο και αυστηροί και η μείωση των καπνιστών πιέζει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις τους σε μερικές αγορές.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ατμοποιητές παράγουν ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, και δημιουργούν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων. Μπορούν επίσης να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε νεαρά άτομα, αναφέρει ο ΠΟΥ επικαλούμενος μελέτες.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καναδή ΥΠΕΞ: Όλοι οι Καναδοί ηγέτες – και οι διευθυντές εταιρειών – πρέπει να μιλούν γαλλικά και αγγλικά
- Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και την καλλιτεχνική εκπαίδευση
- Έχετε δει μακάκο να αηδιάζει με αυγό; Το βίντεο έγινε viral
- Οι αρχές στο Ιράν θα επιτρέψουν ακόμη και σε 12χρονα παιδιά να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη
- Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε σε αστυνομικό με τσεκούρι στους Αμπελόκηπους
- Αναφορά στις «προφητείες, συμπεριλαμβανομένων και των σατανικών» εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
- «Μεγάλο λάθος» η τυχόν ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ, δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ μετά από πυρκαγιά σε ξερά χόρτα
- Μελόνι: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση» για τους «κόμβους επιστροφής παράτυπων μεταναστών»
- Τουρκικό ΥΠΕΞ για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα: «Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα»









