Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση, Endocrinology, από το πανεπιστημίο University of California Riverside, μελέτησε ποντίκια σε διαφορετικές δίαιτες υψηλές σε λιπαρά: λάδι σόγιας, λάδι σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ και λάδι καρύδας.
Οι προηγούμενες έρευνες, κατέληξαν ότι το λάδι σόγιας μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη.
Σ’ αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι και στον υποθάλαμο, λαμβάνουν χώρα μια σειρά σημαντικές διεργασίες.
Στα ποντίκια που τράφηκαν με λάδι σόγιας, περί τα 100 γονίδια δεν λειτουργούσαν, μεταξύ των οποίων και το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της ορμόνη του έρωτα, της οξυτοκίνης.
Πέρα από τις συνέπειες στο μεταβολισμό, η κατανάλωση λαδιού σόγιας ίσως επηρεάζει και τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία, κι ασθένειες όπως ο αυτισμός ή η νόσος του Parkinson.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το έλαιο σόγιας προκαλεί αυτές τις ασθένειες.
Η ερευνητική ομάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει τις ουσίες στο λάδι σόγιας που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές στον υποθάλαμο, όμως έχουν αποκλείσει δύο: το λινελαϊκό οξύ και τη στιγμαστερόλη, παρόμοιας δομής χημική ουσία με αυτή της χοληστερόλης.
Όπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές: «Το δόγμα είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν κάνουν καλό και τα ακόρεστα κάνουν. Το λάδι σόγιας είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό, αλλά η αντίληψη ότι κάνει καλό στην υγεία, απλά, δεν έχει αποδειχθεί».
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι όλοι οι αστυνομικοί για το έλλειμμα άνω των 700.000 που αποκαλύφθηκε το 2022
- Φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα στο Καματερό – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
- ΤτΕ: “Ανέβασε στροφές” η αγορά ακινήτων το β΄τρίμηνο 2025 – Νέα άνοδος των τιμών κατά 7,3%
- ΥΠΕΘΟ: Παράταση έως 11 Σεπτεμβρίου 2026 για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων
- Οι αργίες και οι διακοπές του νέου σχολικού έτους
- Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας και ανθεκτικότητας
- Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ, στο επίκεντρο τα εξοπλιστικά και το μεταναστευτικό
- Δένδιας: Το Πίρι Ρέις δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ
- Εντολή Πλεύρη για επανεξέταση του καθεστώτος ασύλου του Παλαιστινίου που συνελήφθη
- ΕΟΠΥΥ: Ενημέρωση πολιτών για ψηφιακή απάτη μέσω e-mail – Οδηγίες στους ασφαλισμένους
Κύρια Θέματα

















