Μια απλή άσκηση μπορεί να είναι η λύση για τον πόνο στη μέση!

Η καλύτερη λύση για τον μη ειδικό πόνο στη μέση μπορεί να μην είναι μια κορυφαία εργονομική καρέκλα γραφείου ή οι τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο για τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στην Αυστραλία βρήκε έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο για να ανακάμψετε από τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης που δεν μπορεί να αποδοθεί σε διαγνωσμένη ασθένεια ή τραυματισμό και είναι προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε χωρίς καμία απολύτως τιμή.

Δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από έναν καλό περίπατο!

Αποδεικνύεται ότι το να κάνετε τα καθημερινά σας βήματα μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τον μεταβολισμό, το καρδιαγγειακό σύστημα και τη διάθεσή σας , συμβάλλοντας σε μια μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το μυοσκελετικό σας σύστημα, κρατώντας τον πόνο στην πλάτη.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη», παραδέχεται ο φυσιοθεραπευτής Mark Hancock από το Πανεπιστήμιο Macquarie, «αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει τον συνδυασμό των απαλών ταλαντευτικών κινήσεων, τη φόρτιση και την ενίσχυση των δομών και των μυών της σπονδυλικής στήλης, χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες, και απελευθέρωση ενδορφινών «καλή αίσθηση».

Ο πόνος στη μέση είναι μία από εκείνες τις σωματικές παθήσεις που μπορεί να είναι απογοητευτικά δύσκολο να διώξεις μόλις εμφανιστεί. Περίπου το 70 τοις εκατό των ανθρώπων που αναρρώνουν από ένα επεισόδιο οσφυαλγίας εμφανίζουν υποτροπή εντός του επόμενου έτους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του πόνου στη μέση, αλλά αυτές οι δοκιμές αφορούσαν συνήθως ομαδικά προγράμματα άσκησης , που απαιτούν στενή επίβλεψη και χρήση ακριβού εξοπλισμού.

Όταν μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία, “χτένισε” τη βιβλιογραφία το 2019, δεν βρήκε ούτε μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που να εξέτασε εάν το απλό περπάτημα λειτούργησε για την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη με τον ίδιο τρόπο.

Η μελέτη τους είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι συμβαίνει αυτό. Η δοκιμή τους περιελάμβανε 701 συμμετέχοντες, περισσότερο από το 80 τοις εκατό των οποίων ήταν γυναίκες, οι οποίες είχαν πρόσφατα βιώσει ένα επεισόδιο απροσδιόριστου πόνου κάπου μεταξύ της 12ης πλευράς και της πτυχής του γλουτού τους που διήρκεσε για τουλάχιστον μία ημέρα.

Για ένα χρόνο ή περισσότερο, η μισή ομάδα δεν έλαβε καμία θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη. Εν τω μεταξύ, το άλλο μισό συμμετείχε σε μια παρέμβαση βάδισης και εκπαίδευσης που περιλάμβανε έξι εκπαιδευτικές συνεδρίες με εγγεγραμμένο φυσιοθεραπευτή, ο οποίος καθοδήγησε τους συμμετέχοντες μέσω της επιστήμης του πόνου και ενός προγράμματος βάδισης στο σπίτι.

Ο στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να βρουν τον χρόνο και την ενέργεια για να περπατήσουν πέντε φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι το τέλος των έξι μηνών. Εάν ο πόνος στη μέση τους επανεμφανιζόταν και ήταν αρκετά κακός για να περιοριστεί η σωματική τους δραστηριότητα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ενημερώσουν τους ερευνητές μέσω email.

Μετά την ολοκλήρωση της τριετούς μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα παρέμβασης στο περπάτημα είχε λιγότερες υποτροπές εξουθενωτικού πόνου στην πλάτη από την ομάδα ελέγχου.

Όσοι περπατούσαν τακτικά για άσκηση είχαν κατά μέσο όρο 208 ημέρες πριν εμφανίσουν την πρώτη τους επανεμφάνιση οσφυαλγίας, σε σύγκριση με 112 ημέρες για την ομάδα ελέγχου.

«Όχι μόνο βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», λέει η επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας υγείας Natasha Pocovi, «αλλά μείωσε την ανάγκη τους τόσο να αναζητήσουν υποστήριξη υγειονομικής περίθαλψης όσο και τον χρόνο που απομακρύνθηκαν από την εργασία κατά περίπου στο μισό».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις , έως και 843 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να ζουν με πόνο στη μέση μέχρι το 2050. Επί του παρόντος, είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, πιθανότατα λόγω του σύγχρονου καθιστικού τρόπου ζωής.

Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλού κινδύνου που είναι ευρέως προσβάσιμη για ηλικιωμένους και νέους, πλούσιους και φτωχούς. Είναι επίσης μια από τις πιο εύκολες σωματικές δραστηριότητες για να ενσωματωθεί σε έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής.

Δεδομένων των πολυάριθμων πιθανών πλεονεκτημάτων, η γρήγορη βόλτα είναι μια προληπτική θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη που δεν πρέπει πλέον να παραμελείται.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet .

Photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί