Μελέτη ορόσημο 25 χρόνων: Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Ερευνητές στο Brigham and Women's Hospital διερεύνησαν και ανέλυσαν τους θεμελιώδεις λόγους που μπορεί να ευθύνονται για τη μείωση κατά 23% της μεσογειακής διατροφής στον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των Αμερικανών γυναικών.

Ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital διερεύνησαν και αξιολόγησαν τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη μείωση κατά 23% του κινδύνου θνησιμότητας από όλες τις αιτίες μεταξύ των Αμερικανών γυναικών που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.

Τα οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής έχουν αναφερθεί σε πολλές μελέτες, αλλά υπάρχουν περιορισμένα μακροπρόθεσμα δεδομένα για τις επιπτώσεις της στις γυναίκες των ΗΠΑ και ελάχιστη κατανόηση του γιατί η δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Σε μια νέα μελέτη που παρακολούθησε περισσότερες από 25.000 αρχικά υγιείς γυναίκες στις ΗΠΑ για έως και 25 χρόνια, ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη μεσογειακής διατροφής είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, με οφέλη τόσο για τη θνησιμότητα από καρκίνο όσο και για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία βιολογικών αλλαγών που μπορεί να εξηγήσουν γιατί: εντόπισαν αλλαγές στους βιοδείκτες του μεταβολισμού, φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και πολλά άλλα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο JAMA .

«Για τις γυναίκες που θέλουν να ζήσουν περισσότερο, η μελέτη μας λέει να προσέχετε τη διατροφή σας! Τα καλά νέα είναι ότι η ακολουθία ενός μεσογειακού διατροφικού μοτίβου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά ένα τέταρτο στον κίνδυνο θανάτου για περισσότερα από 25 χρόνια με όφελος τόσο για τον καρκίνο όσο και για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο, τις κορυφαίες αιτίες θανάτου στις γυναίκες (και στους άνδρες) στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», δήλωσε η αρχαιότερη συγγραφέας Samia Mora, MD, καρδιολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Μεταβολομικής Λιπιδίων στο Brigham.

Λεπτομέρειες διατροφής και ερευνητικές γνώσεις
Η μεσογειακή διατροφή είναι μια πλούσια σε φυτά ποικίλη διατροφή (ξηροί ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια). Το κύριο λίπος είναι το ελαιόλαδο (συνήθως εξαιρετικό παρθένο) και η διατροφή περιλαμβάνει επιπλέον μέτρια πρόσληψη ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και αλκοόλ και σπάνια κατανάλωση κρέατος, γλυκών και επεξεργασμένων τροφίμων.

Η τρέχουσα μελέτη διερεύνησε το μακροπρόθεσμο όφελος από την τήρηση της μεσογειακής διατροφής σε πληθυσμό των ΗΠΑ που στρατολογήθηκε ως μέρος της Μελέτης για την Υγεία των Γυναικών και διερεύνησε τους βιολογικούς μηχανισμούς που μπορεί να εξηγήσουν τα οφέλη της δίαιτας στην υγεία. Οι ερευνητές της μελέτης αξιολόγησαν μια ομάδα περίπου 40 βιοδεικτών που αντιπροσωπεύουν διάφορες βιολογικές οδούς και κλινικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι βιοδείκτες του μεταβολισμού και της φλεγμονής είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή, ακολουθούμενοι από τις πλούσιες σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεΐνες, το λίπος, την αντίσταση στην ινσουλίνη. Άλλα βιολογικά μονοπάτια σχετίζονται με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας , λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας, λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας, γλυκαιμικά μέτρα και υπέρταση έχουν μικρότερη συμβολή.

«Η έρευνά μας παρέχει σημαντική εικόνα για τη δημόσια υγεία: ακόμη και οι μέτριες αλλαγές σε καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες —ιδιαίτερα εκείνους που συνδέονται με μικρομοριακούς μεταβολίτες, φλεγμονή, λιποπρωτεΐνες πλούσιες σε τριγλυκερίδια, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη— μπορούν να αποφέρουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη από την παρακολούθηση μια μεσογειακή διατροφή. Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη δυνατότητα ενθάρρυνσης πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών για τη μείωση του συνολικού κινδύνου θνησιμότητας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Shafqat Ahmad, PhD, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας και ερευνητής στο Center for Lipid Metabolomics and the Division of Preventive. Ιατρική στο Brigham.

Περιορισμοί Σπουδών και Πολιτιστικές Προσαρμογές
Η τρέχουσα μελέτη προσδιορίζει σημαντικές βιολογικές οδούς που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ορισμένους βασικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι η μελέτη περιοριζόταν σε μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας καλά μορφωμένες γυναίκες επαγγελματίες υγείας που ήταν κυρίως μη Ισπανόφωνες και λευκές. Η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής και άλλα αυτοαναφερόμενα μέτρα, όπως το ύψος, το βάρος και η αρτηριακή πίεση. Αλλά τα δυνατά σημεία της μελέτης περιλαμβάνουν τη μεγάλη κλίμακα και τη μακρά περίοδο παρακολούθησης.

Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι καθώς η έννοια της μεσογειακής διατροφής έχει αποκτήσει δημοτικότητα, η δίαιτα έχει προσαρμοστεί σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

«Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία αναγνωρίζονται από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και η μελέτη μας προσφέρει πληροφορίες για το γιατί η δίαιτα μπορεί να είναι τόσο ευεργετική. Οι πολιτικές δημόσιας υγείας θα πρέπει να προάγουν τις υγιεινές διατροφικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής και να αποθαρρύνουν τις ανθυγιεινές προσαρμογές», είπε η Μόρα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί