• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Αυστραλία περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών

Η Αυστραλία περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών

Η Αυστραλία θα συστήσει να εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών,

ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Γκρεγκ Χαντ έπειτα από μια σειρά περιστατικών με θρομβώσεις που εμφάνισαν άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η Αυστραλία έχει χορηγήσει 3,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και αυτό έχει συνδεθεί με 60 περιπτώσεις θρομβώσεων, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Χαντ οδήγησε στην αλλαγή πολιτικής.

“Η κυβέρνηση θέτει την ασφάλεια πάνω απ΄όλα”, είπε στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα ο υπουργός.

“Αυτή η επικαιροποιημένη σύσταση που λάβαμε σήμερα βασίζεται σε νέα στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση της πολύ σπάνιας πάθησης (σύνδρομο θρομβοκυτοπενίας) στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών”.

Τον Απρίλιο η Αυστραλία περιόρισε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ένω των 50 ετών.

Πολλές χώρες μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω από μια ηλικία, συνήθως από 50 ως 65, περιορίζοντας τη χρήση του σε πιο μεγάλους ηλικιακά ανθρώπους εξαιτίας των πολύ σπάνιων περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος, κυρίως ανάμεσα σε νεαρά άτομα.

Ο Χαντ είπε ότι η σύσταση δεν θα καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, το οποίο έχει ως στόχο την χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης του εμβολίου σε κάθε Αυστραλό πριν από το τέλος του 2021.

Τον Απρίλιο η Αυστραλία επέκτεινε την παραγγελία της προς την Pfizer σε 40 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχει ήδη παραγγείλει 25 εκατομμύρια δόσεις από την Moderna.