Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία που θέλει τον ιό να μεταδίδεται και από τον αέρα.
Σύμφωνα μετη μελέτη, σωματίδια του κορωνοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές, ένας χρόνος που πέφτει στα 12-18 λεπτά όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health» διεξήχθη ύστερα από πείραμα σε ασανσέρ νοσοκομείου. Ετσι με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές, ο κορωνοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά.
Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά.
Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.
Οι ερευνητές λένε μάλιστα ότι η χρήση μάσκας μετριάζει το ζήτημα, όπως και ο καλός εξαερισμός του ασανσέρ.
Τα σωματίδια του κορωνοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.
(Protothema – φωτο:unsplash)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα στο Καματερό – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
- ΤτΕ: “Ανέβασε στροφές” η αγορά ακινήτων το β΄τρίμηνο 2025 – Νέα άνοδος των τιμών κατά 7,3%
- ΥΠΕΘΟ: Παράταση έως 11 Σεπτεμβρίου 2026 για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων
- Οι αργίες και οι διακοπές του νέου σχολικού έτους
- Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας και ανθεκτικότητας
- Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ, στο επίκεντρο τα εξοπλιστικά και το μεταναστευτικό
- Δένδιας: Το Πίρι Ρέις δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ
- Εντολή Πλεύρη για επανεξέταση του καθεστώτος ασύλου του Παλαιστινίου που συνελήφθη
- ΕΟΠΥΥ: Ενημέρωση πολιτών για ψηφιακή απάτη μέσω e-mail – Οδηγίες στους ασφαλισμένους
- Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την πορεία του «Πίρι Ρέις», σύμφωνα με το ΥΠΕΞ
Κύρια Θέματα

















