Όλα τα σενάρια εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με το πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων, ενώ ελέγχονται οι πληροφορίες για την παρουσία του ιού στο σπέρμα ασθενών, διερευνώντας την πιθανότητα να μπορεί να μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.
Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (15/6), το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο αυτού του αυξανόμενου κύματος, 25 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 1.500 κρούσματα, ήτοι το 85% του παγκόσμιου συνόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος συγκεντρώνει 53 χώρες, ορισμένες εκ των οποίων στην κεντρική Ασία.
Προτεραιότητα για τον ΠΟΥ είναι να αναχαιτιστεί η μετάδοση. «Η έκταση αυτού του ξεσπάσματος παρουσιάζει έναν πραγματικό κίνδυνο: Οσο περισσότερο καιρό κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερο επεκτείνει το πεδίο του και τόσο περισσότερο η ασθένεια εγκαθίσταται στις χώρες στις οποίες δεν είναι ενδημική», προειδοποίησε ο Κλούγκε. Ο ιός αυτός, ο οποίος κυκλοφορεί συνήθως στην κεντρική και τη δυτική Αφρική, είναι πλέον, πέραν της Ευρώπης, παρών στην Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική, ενώ έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα.
Η κυκλοφορία του ιού, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω παρατεταμένης επαφής, δεν θα πρέπει ωστόσο να οδηγήσει στην ακύρωση των εκδηλώσεων με κοινό που προβλέπονται για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ. «Αυτές οι εκδηλώσεις συνιστούν μεγάλη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των νέων, που είναι σεξουαλικά ενεργοί και πολύ κινητικοί», σημείωσε ο Κλούγκε, υπογραμμίζοντας ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις αποτελούν «ευκαιρία να (…) ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας». Επισημαίνοντας επίσης ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα είναι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, προειδοποίησε κατά του στιγματισμού, τονίζοντας ότι «ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν συνδέεται με καμία συγκεκριμένη ομάδα».
Παράλληλα η υπεύθυνη για τη διαχείριση περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στον ΠΟΥ Ευρώπης Κάθριν Σμόλγουντ δήλωσε σήμερα ότι ο ΠΟΥ εξετάζει πληροφορίες για την παρουσία του ιού αυτού στο σπέρμα ασθενών, διερευνώντας την πιθανότητα να μπορεί να μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο η αξιωματούχος του ΠΟΥ επανέλαβε ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται κυρίως μέσω της στενής διαπροσωπικής επαφής. Τις τελευταίες μέρες, επιστήμονες εντόπισαν DNA του ιού στο σπέρμα λίγων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων στην Ιταλία και τη Γερμανία, αλλά σύμφωνα με τη Σμόλγουντ δεν είναι γνωστό αν οι πρόσφατες πληροφορίες σημαίνουν ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.
«Αυτό μπορεί να είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως για την ασθένεια αυτή», επισήμανε και υπογράμμισε: «Πρέπει πραγματικά να εστιάσουμε στον πιο συχνό τρόπο μετάδοσης και βλέπουμε καθαρά ότι αυτός συνδέεται με τη δερματική επαφή». Προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν συνιστά μαζικό εμβολιασμό για τη νόσο. Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές παρήγγειλαν χθες, Τρίτη, περισσότερες από 100.000 δόσεις εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και θεωρείται αποτελεσματικό κατά του ιού.
reader/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μ. Ανατολή: Ο ΓΓ του ΟΗΕ διορίζει Προσωπικό Απεσταλμένο για τη διαχείριση της σύγκρουσης και ανησυχεί για παγκόσμιο οικονομικό σοκ
- Για «έκρηξη» βίας που οφείλεται εν μέρει στους μετανάστες, μίλησε ο καγκελάριος της Γερμανίας
- Ντόμινο παραιτήσεων στην Ιταλία: Αποχώρησε και η υπουργός Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντανκέ
- Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος ταρακούνησε και την Θεσσαλονίκη
- Εντοπίστηκε στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης η σορός του 34χρονου αγνοούμενου δύτη
- Συναγερμός στην Πεύκη: Εντοπίστηκε οβίδα σε οικοδομή
- ΗΠΑ-Κίνα: Η μεγάλη συνάντηση ανακοινώθηκε – Ο πλανήτης οργανώνεται
- Αεροδρόμιο στις ΗΠΑ έσπασε ρεκόρ αλλά και τις… μύτες των παρευρισκομένων, με τη μεγαλύτερη σειρά από cheesesteaks στον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα διευρύνει την “ουδέτερη ζώνη” του στον Λίβανο
- Το «μαστίγιό» τους δείχνουν οι ΗΠΑ στο Ιράν: Ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει και είναι έτοιμος να εξαπολύσει την κόλαση»









