Εμβολιασμός COVID: Αυτό που εντοπίστηκε έναν χρόνο μετά στην καρδιά τρόμαξε τους επιστήμονες

Γράφουν ΜΜΕ στις ΗΠΑ:

Όταν κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να παρουσιάζουν μυοκαρδίτιδα ή φλεγμονή της καρδιάς, μετά την λήψη εμβολίων κατά του COVID-19, οι αρχές δημόσιας υγείας και τα μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν την σοβαρότητα του προβλήματος και επέμειναν ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια άξιζε τον κίνδυνο. Ωστόσο, τώρα αναδύεται ό,τι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από ό,τι ισχυρίστηκαν αρχικά οι υποστηρικτές του εμβολίου.

Μια  νέα μελέτη  από Αυστραλούς ερευνητές αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των ασθενών που έπασχαν από μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό κατά του COVID-19 είχαν ακόμα ουλές στην καρδιά, έναν χρόνο αργότερα. Αυτό φάνηκε σύμφωνα με την καρδιακή απεικόνιση που έδειξε επίμονη όψιμη ενίσχυση γαδολινίου (LGE), η οποία είναι τυπικά δείκτης ουλής στην καρδιά.

Στην μελέτη, ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της ημέρας που το άτομο έλαβε το εμβόλιο και του χρόνου που υποβλήθηκε σε απεικόνιση παρακολούθησης ήταν 548 ημέρες. Το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ αυτών που μελετήθηκαν ήταν 603 ημέρες.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Διαπιστώσαμε ότι η επίπτωση της επίμονης ίνωσης του μυοκαρδίου είναι υψηλή, παρατηρείται σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών >12 μήνες μετά την διάγνωση, κάτι που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην διαχείριση και την πρόγνωση της κυρίως νεαρής κοόρτης».

Προειδοποίησαν ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες κλινικές επιπτώσεις αυτού. Ωστόσο, δεδομένου του γεγονότος ότι η LGE τείνει να υποδεικνύει χειρότερη πρόγνωση στην μυοκαρδίτιδα που δεν συνδέεται με τα εμβόλια για τον COVID-19, ιδιαίτερα όταν επιμένει για περισσότερο από έξι μήνες, υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, αυτή από τον Καναδά, διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους ασθενείς με μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό είχαν ακόμη επίμονο LGE κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης απεικόνισης. Σημείωσαν ότι αυτό «πιθανώς αντανακλά ίνωση αντικατάστασης» ή ουλές στην καρδιά. Ανέφεραν επίσης έγγραφα που δείχνουν ότι οι ασθενείς που έχουν επίμονο LGE τείνουν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί