ΥΠΕΞ Ιράν: Εγκαινίασε νέες εγκαταστάσεις για τις προξενικές υπηρεσίες στη Δαμασκό

Όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν εγκαινίασε χθες, Δευτέρα, νέες εγκαταστάσεις για τις ιρανικές προξενικές υπηρεσίες στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, σε κτίριο που βρίσκεται κοντά στο προηγούμενο προξενείο που ισοπεδώθηκε σε αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Η επιδρομή, από την οποία καταστράφηκε το προξενείο που βρισκόταν δίπλα στην ιρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Συρίας, στοίχισε τη ζωή σε 7 Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων δύο υψηλόβαθμων διοικητών.

Το πλήγμα σε διπλωματικές εγκαταστάσεις προκάλεσε την καταδίκη του ΟΗΕ και της ΕΕ, και το Ιράν δήλωσε αποφασισμένο να προβεί σε αντίποινα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μεκντάντ παρευρέθηκε στα εγκαίνια του νέου προξενείου, μαζί με τον Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος ολοκληρώνει περιφερειακή του περιοδεία στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν στη συνέχεια έναν από τους τραυματίες του πλήγματος, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε στο Reuters ότι το νέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ιρανικό προξενείο στέγαζε προηγουμένως τα κεντρικά γραφεία ιρανοσυριακής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μεκντάντ δήλωσε ότι η Συρία στέκεται στο πλευρό των “αντιστασιακών” παρατάξεων στην περιοχή – με τον όρο αυτόν αναφέρεται το Ιράν στους συμμάχους του στην περιοχή, οι οποίοι είναι ορκισμένοι εχθροί του Ισραήλ- αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με το αν η Συρία θα απαντήσει άμεσα. Ο Αμιραμπντολαχιάν επανέλαβε ότι το Ισραήλ “θα τιμωρηθεί” για το πλήγμα του στο κτίριο του προξενείου του, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ο Αμιραμπντολαχιάν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Δαμασκό ύστερα από συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί