ΥΠΑΜ: «Fake news» η πτήση τουρκικού UAV πάνω από την Ορεστιάδα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερώτηση που έθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Αντώνιος Μυλωνάκης

με θέμα «Τουρκικό UAV πάνω από την Ορεστιάδα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ισχυρισμοί και τα δημοσιεύματα για το περιστατικό είναι «fake news» και αποδεικνύονται από τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πτήση τουρκικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) πάνω από την Ορεστιάδα την Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, επικαλούμενο δεδομένα από τον ιστότοπο FlightRadar24.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από την εξέταση και την ανάλυση των στοιχείων αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς τα δεδομένα του Flightradar24 ήταν λανθασμένα, αφενός γιατί η πηγή προέλευσης τους δεν ήταν το τουρκικό drone και αφετέρου διότι δεν ήταν έγκαιρη και έγκυρη η ενημέρωση των στοιχείων σχετικά με την πορεία πτήσης, με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί εσφαλμένη στους χάρτες που κοινοποιούνταν.

H απάντηση ΥΕΘΑ

Σε ό,τι αφορά την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: 

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Τουρκικό UAV πάνω από την Ορεστιάδα», σας γνωρίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία παραβάσεων και παραβιάσεων που διατηρεί το ΓΕΕΘΑ, δεν εισήλθαν Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στο FIR Αθηνών, την ημερομηνία, η οποία αναφέρεται στην ερώτησή σας, αλλά και στο σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείσθε.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία της παραβατικότητας των τουρκικών πτητικών μέσων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ και κοινοποιούνται καθημερινά στους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες, για την αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, οι προτάσεις κατασκευής νέων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), και οι αναβαθμίσεις υφιστάμενων, αξιολογούνται από τους αρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και προγραμματίζεται η υλοποίησή τους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των διατιθέμενων πιστώσεων».

(ΦΩΤΟ: Eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί