Ξαφνικά άνοιξε νέο στρατιωτικό «μέτωπο» στον πλανήτη – «Μυρίζει» πυρηνικά η ατμόσφαιρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένταση που μπορεί να σημάνει άμεσα πόλεμο!

Ο πλανήτης είναι γεμάτος «θερμά» μέτωπα, τα οποία μπορούν να πυρπολήσουν την «παγκόσμια ειρήνη», η οποία, όπως βλέπουμε, τείνει να εξασφαλισθεί με μέτρα περιορισμού της ανθρώπινης ελευθερίας με αφορμή τον κορωνοϊό.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ένα νέο «καυτό», πολύ σοβαρό μέτωπο, καθώς πρόκειται γιε επεισόδιο δύο «πυρηνικών γιγάντων».

Όπως μεταδίδεται λοιπόν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, το περασμένο Σάββατο πιάστηκαν στα χέρια Κινέζοι και Ινδοί στρατιώτες στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Το περιστατικό, το οποίο οδήγησε στον τραυματισμό επτά Κινέζων και τεσσάρων Ινδών συνοριοφυλάκων, έλαβε χώρα στο απομονωμένο, ορεινό συνοριακό πέρασμα Nuka La κοντά στο Θιβέτ, σε υψόμετρο πάνω από 5.000 μέτρα από την στάθμη της θάλασσας.

Συνιστά το πιο πρόσφατο από μία σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον ινδικό στρατό, στα σοβαρά επεισόδια ενεπλάκησαν 150 στρατιώτες, εκτοξεύτηκαν πέτρες και έπεσαν γροθιές.

Γιατί συμβαίνει όλο αυτό;

Οι δύο υπερδυνάμεις έχουν, κλασσικά, διαφωνίες σχετικά με εδάφη στα σύνορα που μοιράζονται. Τα εδάφη αυτά είναι μήκους 3.400 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα κάποιες φορές να λαμβάνουν χώρα επεισόδια.

Με κίτρινο φαίνεται η περιοχής της έντασης:

Την Τετάρτη, το Πεκίνο προειδοποίησε πως τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) είναι έτοιμα «για παν ενδεχόμενο».

«Προτρέπουμε την Ινδία να συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου και να αποφύγει τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να περιπλέξουν την κατάσταση των συνόρων και να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για μία ένοπλη σύρραξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές έχουν μετακινήσει στρατεύματα στην περιοχή των συνόρων.

Ιστορικά, οι δύο χώρες συγκρούστηκαν στρατιωτικά το 1962, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση και το 2017, επειδή ο «Δράκος» επιχείρησε να επεκτείνει έναν δρόμο στο διαφιλονικούμενο οροπέδιο.

Το 2018, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φάνηκαν να βελτιώνονται μετά από διπλωματικές συνομιλίες. Ωστόσο, η «φλόγα» δείχνει να ξανανάβει.

Άξιο αναφοράς είναι πως οι δύο χώρες διαθέτουν ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πλανήτη.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί