Τουρκομάνοι και ισλαμιστές πρωτοστάτησαν στα επεισόδια του Καζακστάν

H κατάσταση στο Καζακστάν δείχνει να εξομαλύνεται καθώς η αντίδραση της Ρωσίας ήταν άμεση με συγκεκριμένες ενέργειες να γίνονται ώστε να προστατευτεί η κυβέρνηση του Καζακστάν και δευτερευόντως τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. 

Με τους αντάρτες να αποκλείονται από προσβάσεις σε βάσεις του Καζάκικου Στρατού και την πίεση προς αυτούς τους θύλακες να είναι άμεση εντός των αστικών κέντρων που υπήρξαν ταραχές, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται στην αχανή επικράτεια του Καζακστάν. Εκτός των ανταρτών, οι Καζάκοι διεξάγουν έρευνες και εντός της κυβέρνησης όσο και σε υψηλά ιστάμενους κρατικούς λειτουργούς αφού συνήθως τα «κάστρα πέφτουν από μέσα». Αρκετές συλλήψεις κρατικών στελεχών έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα 

Πλην των ντόπιων εξεγερμένων, υπήρξε ως συνήθως, εισαγωγή πληρωμένων εξεγερμένων από γύρω χώρες ή χώρες που υποθάλπτουν ισλαμιστές μισθοφόρους, πρώην αντάρτες της Συρίας και του Ιράκ οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μεταβούν σε άλλες χώρες για νέες περιπέτειες με την ανάλογη αμοιβή. Βέβαια, αν τυχόν συλληφθούν ή «πέσουν στο καθήκον»  κανείς δεν τους γνωρίζει, κανείς δεν τους ξέρει. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Arman Dikiy, Αζέρος σεσημασμένος μαφιόζος που δραστηριοποιούνταν στο Καζακστάν μέχρι προ μερικών ετών, ο οποίος είχε υπό τον έλεγχό του εγκληματικές ομάδες μέχρι που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη χώρα όταν ο κλοιός έσφιξε γύρω του και βρήκε καταφύγιο που αλλού, στην Τουρκία. Με τις νέες ταραχές, ο Αρμάν μεταφέρθηκε στο Καζακστάν όπου τελικά συνελήφθη μαζί με άλλα άτομα της ομάδας του ενώ κατασχέθηκε οπλισμός, πυρομαχικά και ένα τεθωρακισμένο όχημα. 

Το μέλλον του συγκεκριμένου πρέπει να θεωρείται βέβαιo, δε θα τον ξαναδεί χώρος εκτός αυτού της φυλακής και το ίδιο θα συμβεί και με όσους έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση και τρομοκρατίας.  

Ο δε Πρόεδρος της Κιργιζίας  ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι υπήκοοι της χώρας του συμμετείχαν στα επεισόδια στο γειτονικό Καζακστάν με τον εξωτερικό δάχτυλο στην όλη «επανάσταση» να είναι εμφανής. 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί