Την δημιουργία νέας στρατιωτικής βάση στη νήσο Τινιάν του Ειρηνικού εξετάζει το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Η μεγαλύτερες βάσεις του Αμερικανικού Ναυτικού και της Αμερικανικής Αεροπορίας στον Ειρηνικό βρίσκονται στη Χαβάη ( Pearl Harbor ) και στη νήσο  Guam  η οποία είναι και η βάση των στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-1 της USAF. Η βάση του Guam έχει χαρακτηριστεί από τους Κινέζους ως ο Νο1 στόχος τους σε περίπτωση πολέμου με τις Η.Π.Α. στον Ειρηνικό ακριβώς λόγω των δυνατοτήτων […]

Η μεγαλύτερες βάσεις του Αμερικανικού Ναυτικού και της Αμερικανικής Αεροπορίας στον Ειρηνικό βρίσκονται στη Χαβάη ( Pearl Harbor ) και στη νήσο  Guam  η οποία είναι και η βάση των στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-1 της USAF.

Η βάση του Guam έχει χαρακτηριστεί από τους Κινέζους ως ο Νο1 στόχος τους σε περίπτωση πολέμου με τις Η.Π.Α. στον Ειρηνικό ακριβώς λόγω των δυνατοτήτων της βάσης να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό μαχητικών, αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και στρατηγικών βομβαρδιστικών καθώς και της μεγάλης ναυτικής βάσης η οποία μπορεί να φιλοξενήσει επαρκώς μεγάλο μέρος του 7ου Στόλου του Ειρηνικού.

Για το λόγο αυτό οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει πλειάδα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, υπερηχητικούς και πιθανότατα σε μεγάλους αριθμούς, για να εξαπολύσουν ένα μαζικό πυραυλικό χτύπημα το οποία θα θέσει τους αεροδιαδρόμους της βάσης εκτός λειτουργίας για τις πρώτες κρίσιμες ώρες ή και μέρες μίας Σινο-Αμερικανικής σύγκρουσης.

Με την παραπάνω σκέψη, το Αμερικανικό Πεντάγωνο φαίνεται ότι δεν υποτιμά τις Κινεζικές δυνατότητες, σε αντίθεση με αρκετούς που πιστεύουν ότι οι Κινέζοι είναι πάρα πολύ κατώτεροι της αμερικανικής τεχνολογίας, και θα προχωρήσουν στην κατασκευή μίας νέας αεροπορικής βάσης στη νήσο Τινιάν η οποία ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μαριανών.

Το νησί είχε καταληφθεί το 1944 από τις Αμερικανικές δυνάμεις κατά το Island Hoping που εκτελούσαν κατά των ιαπωνικών νησιωτικών βάσεων του Ειρηνικού. Παρά το γεγονός ότι η νήσος έχει αεροδρόμιο, αυτό δε μπορεί να φιλοξενήσει στρατιωτικού χαρακτήρα αεροπορικές μονάδες ούτε έχει τις λοιπές υποδομές υποστήριξης μίας πλήρους επιχειρησιακής αεροπορικής βάσης.

Το Πεντάγωνο φέρεται να έχει καταρτίσει σχέδια πλήρους επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου αλλά και άλλων χώρων της νήσου Τινιάν ώστε να αποτελέσουν μία πλήρως λειτουργική αεροπορική βάση σε περίπτωση που η βάση Andersen στο Guam  τεθεί εκτός λειτουργίας από πυραυλική/αεροπορική προσβολή ή από φυσική καταστροφή. Η ύπαρξη μόνο μίας μεγάλης αεροπορικής βάσης στο Guam εκτός όσων βρίσκονται στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα άμυνάς της αφού όλα τα πυρά θα συγκεντρωθούν σε αυτή.

Η ύπαρξη μίας δεύτερης βάσης η οποία θα έχει για την προστασία της Α/Α συστήματα μέσου βεληνεκούς και CIWS καθιστά την προσβολή δύο βάσεων αντί μίας, μία πολύ πιο δύσκολη υπόθεση και σε αυτό θα στηριχθεί ο αμερικανικός σχεδιασμός για τη διασπορά των δυνάμεών τους σε περίπτωση επιχειρήσεων. Αν η βάση Andersen τεθεί εκτός μάχης, η επόμενη επιχειρησιακή βάση βρίσκεται στη νήσο Wake ακόμα ανατολικότερα της νήσου Guam.   

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί