Σολτς: Στόχος διαμαρτυριών από Παλαιστίνιους ακτιβιστές

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έγιναν τις τελευταίες ημέρες στόχοι διαμαρτυριών στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου στην Λειψία.

Χθες, Πέμπτη, επτά ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν κατ’ επανάληψη την ομιλία του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καταγγέλλοντας το Ισραήλ για γενοκτονία και ζητώντας κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας. «Αφήσατε το μήνυμά σας. Δεν συμφωνούμε, αλλά σας ακούμε. Ζούμε σε δημοκρατία. Μπορούμε να το αντέξουμε», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν απλές λύσεις» για το Μεσανατολικό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. «Σε μια κοινωνία όπως αυτή της Γερμανίας, πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικοί τόνοι, ανάλογα με το πού ζει και πού μεγάλωσε κανείς. Ένα μόνο δεν πρέπει να συμβεί, αυτοί οι διαφορετικοί κόσμοι να γίνουν απομονωμένα καταφύγια γύρω από τα οποία θα χτίζονται τείχη. Η κοινωνία μας χρειάζεται (…) εμπιστοσύνη αντί για δυσπιστία, προτάσεις αντί για κατηγορίες», πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι «η δημοκρατία μας απειλείται από το εσωτερικό και από το εξωτερικό περισσότερο από ποτέ» και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται «απλώς να χαλαρώνουμε».

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε επίσης στην φετινή διπλή επετειακή χρονιά, των 75 χρόνων του Γερμανικού Συντάγματος και των 35 από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, επισημαίνοντας με ανησυχία ότι κάποιοι στην πρώην Ανατολική Γερμανία αισθάνονται ότι η πρώτη επέτειος δεν τους αφορά.

Από το ίδιο βήμα προχθές, Τετάρτη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να διακόψει πολλές φορές την ομιλία του, όταν παρενέβαιναν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους, αποδοκιμάζοντάς τον. «Είναι η δύναμη των λέξεων που μας ενώνει όλους εδώ στη Λειψία και όχι η δύναμη της κραυγής», είπε ο κ. Σολτς την πρώτη φορά, ενώ έπειτα από νέα διακοπή, δήλωσε ότι «δεν είναι σωστό να συγχέουμε τη δημοκρατία με τις δυνατές κραυγές» και τελικά είπε, απευθυνόμενος σε μια γυναίκα που τον διέκοπτε συνεχώς: «Σταμάτα να φωνάζεις! Τέλος!». Αργότερα, ένας άνδρας αποδοκίμασε μεγαλόφωνα την παράδοση όπλων από την Γερμανία στο Ισραήλ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA-EPA)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί