Σκληρή απάντηση Γαλλίας στη δυσαρέσκεια της Κίνας για τους εξοπλισμούς της Ταϊβάν (BINTEO)

Η Κίνα την εβδομάδα που μας πέρασε είχε δηλώσει έντονα τη δυσαρέσκειά της μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της για το γεγονός ότι η  Γαλλία έχει σκοπό να κλείσει συμφωνία με την Ταϊβάν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη, ο Υπ. Εξ. της Κίνας Zhao Lijian μέσω επίσημης δήλωσής του, είχε απαιτήσει από τη Γαλλία να […]

Η Κίνα την εβδομάδα που μας πέρασε είχε δηλώσει έντονα τη δυσαρέσκειά της μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της για το γεγονός ότι η  Γαλλία έχει σκοπό να κλείσει συμφωνία με την Ταϊβάν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη, ο Υπ. Εξ. της Κίνας Zhao Lijian μέσω επίσημης δήλωσής του, είχε απαιτήσει από τη Γαλλία να διακόψει τη συμφωνία αγοράς στρατιωτικού υλικού με τη Ταϊβάν. Οι Γάλλοι δεν έδειξαν όμως όχι απλά κανένα πνεύμα συνεργασίας ή κατευνασμού αλλά απάντησαν με εξίσου σκληρό ύφος στους Κινέζους προτρέποντάς τους να ασχοληθούν καλύτερα με την καταπολέμηση της πανδημίας στην επαρχία Wuhan παρά με τη γαλλική εξωτερική πολιτική.

Η απάντηση της Γαλλίας σε αυτό το ύφος θα μπορούσε να επιφέρει και την ακύρωση των ιατροφαρμακευτικών παραγγελιών της Γαλλίας από την Κίνα ως ένδειξη ανταπόδοσης στις γαλλικές κινήσεις οι οποίες είναι κατά των Κινεζικών συμφερόντων αφού οι Κινέζοι αντιτίθενται σε όλες τις κινήσεις εξοπλισμού της Ταϊβάν.

Η συμφωνία που υπέγραψε η Γαλλία με την Κίνα είναι ύψους 26.8 εκ. δολαρίων (800 εκ. τοπικού νομίσματος) και αφορούν των εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών αντιμέτρων κατά επερχόμενων πυραύλων με το κιτ Dagaie Mk2, που φέρουν οι έξι φρεγάτες κλάσης  Lafayette τις οποίες είχε προμηθευτεί η Ταϊβάν το 1991.

Το Γαλλικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται όμως μόνο στα πλοία όπου θα μπορούσαν να προωθήσουν και τις φρεγάτες Bellh@ra ή τις νέες κορβέτες Gowind, αλλά και στην αεροπορία καθώς η Ταϊβάν διαθέτει Mirage 2000 στο στόλο της, οπότε οι Γάλλοι ίσως θέλουν να τα αντικαταστήσουν με τα Rafale.

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα δε θα αφήσει αναπάντητη την κίνηση της Γαλλίας και αναμένεται συνέχεια στην Σινο-γαλλική αυτή κόντρα με φόντο τη νήσο της Φορμόζας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί