Προσωρινή αποκλιμάκωση στο Κόσοβο: ΗΠΑ και ΕΕ έπεσαν με τα μούτρα για να ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

Αλβανοί εναντίον Σέρβων...

Το βόρειο Κόσοβο είναι «καζάνι που βράζει» τις τελευταίες ώρες, μετά την απόφαση της Πρίστινας για αντικατάσταση όλων των πινακίδων κυκλοφορίας της Σερβίας στα αλβανικά.

Ωστόσο, η ένταση βαίνει προς εκτόνωση μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να αναστείλει για έναν μήνα την εφαρμογή της απόφασης αντικατάστασης των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Στην ουσία πρόκειται για αναβολή ενός μηνός η οποία όμως από μόνη της δεν αρκεί για να αποσοβήσει το ενδεχόμενο μίας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων και στο τέλος και Αλβανών.

Πρόκειται για μία προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες χθες, καθώς η σχετική απόφαση των Κοσοβάρων για τις πινακίδες θα τίθετο σε εφαρμογή από σήμερα, 1η Αυγούστου.

Όμως στις 1 Σεπτεμβρίου, εάν εν τέλει η κυβέρνηση των Κοσοβάρων προχωρήσει στην λόγοι της απόφασης αυτής, οι συνέπειες θα είναι πάλι ίδιες.

Η Πρίστινα προχώρησε στην απόφαση αυτή τα ξημερώματα της Δευτέρας, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, που ζήτησαν να ανακληθεί προσωρινά το μέτρο για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης. Παρεμβάσεις στην Πρίστινα έγιναν επίσης και από την ΕΕ με το ίδιο αίτημα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, προσπάθησε νωρίτερα να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Σέρβων και Αλβανοφώνων στην περιοχή, που τις τελευταίες ώρες μοιάζει με «καζάνι που βράζει».

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσόβου, μπροστά στο ενδεχόμενο εμπλοκής μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, πως ανέβαλε την απόφαση για αλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας και ταυτοτήτων για την 1η Σεπτεμβρίου. Με την απόφαση θέλει να κερδίσει ένα μήνα για τις διευθετήσεις μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες χθες Κυριακή.

photo pixabay

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί