• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ! Προς αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Μάλι η Ελλάδα

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ! Προς αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Μάλι η Ελλάδα

Η ελληνο-γαλλική συνεργασία τον τελευταίο χρόνο έχει περάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο από τη στιγμή που τα ελληνικά και γαλλικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο ταυτίζονται με τη χώρα μας να έχει γαλλική πολιτική στήριξη στην Ευρώπη και διεθνώς, μετασταθμεύσεις μαχητικών της Γαλλίας στην Κρήτη και την Κύπρο και η Ελλάδα εξοφλεί τα γραμμάτιά της με την αγορά των Rafale και κατά πως φαίνεται με μία αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι.

Ο Υπουργός Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική κατά την τηλεδιάσκεψη της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Αμύνης των κρατών-μελών της Ένωσης την περασμένη Παρασκευή. Η Ελλάδα έχει ήδη 2 στρατιωτικούς ( αξιωματικοί) στο Μάλι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Αποστολής ( EUTM) και από ότι φαίνεται, η Γαλλία έχει ζητήσει την παροχή μεγαλύτερης δύναμης στην περιοχή από την Ελλάδα, αίτημα στο οποίο η Ελληνική πλευρά έχει κάνει δεκτό.

Σύμφωνα με το doureios. com η Ελλάδα φαίνεται ότι προετοιμάζει στρατιωτικό τμήμα από τους κόλπους των Ειδικών Δυνάμεων ( ΕΤΑ) για να μεταβεί στο Μάλι αφού πρώτα αποστείλει στην περιοχή 2 αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων  για να λάβουν την απαραίτητη ενημέρωση περί των επιχειρήσεων αλλά και της λοιπής κατάστασης του αγώνα που διεξάγεται από τις συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή κατά των Τζιχαντιστών. Μετά θα ακολουθήσει η ελληνική αποστολή η οποία θα αναλάβει αρχικά καθήκοντα ασφαλείας στο στρατόπεδο της συμμαχικής δύναμης με τους Γάλλους να αναλαμβάνουν κυρίως τις πολεμικές αποστολές.

Είχαμε αναφερθεί στο ζήτημα μιας πιθανής αποστολής ελληνικού στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι μετά από αίτημα της Γαλλίας σε άρθρο μας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/army/symfonia-elladas-kai-gallias-to-kayt/ 

Θα επαναλάβουμε ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από μία τέτοια κίνηση καθώς η Ελλάδα θα αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει τη σύμμαχο Γαλλία στην Αφρική, θέλει να δώσει στις Ειδικές Δυνάμεις και τα στελέχη τους επιχειρησιακή δράση και εμπειρία και φυσικά να αρχίσει να λογίζεται ως χώρα η οποία εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μακριά από το έδαφός της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούμε από άλλες χώρες να είναι σύμμαχοί μας και αν μας συνδράμουν σε ώρα ανάγκης ποικιλοτρόπως αν δεν τους συνδράμουμε και εμείς. Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι προσβλητικό για τη χώρα μας να έχουν αποστείλει στο Μάλι στρατιωτικό προσωπικό οι.. Εσθονοί και εμείς απουσιάζουμε. Επίσης, η πολιτική των εξοπλισμών δε σε προστατεύει από εξωτερικές απειλές, είναι απλά μία καλή συμφωνία μεταξύ δύο κρατών, όπως η σχέση πωλητή-πελάτη. όταν εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας όμως, τα πράγματα αλλάζουν και σοβαρεύουν αφού είναι πιθανό ότι θα χυθεί αίμα σε ανάλογες επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από doureios .com