Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού

Ο Ελληνικός Στρατός ανήκει στην κορυφή των στρατών της Ευρώπης από πλευράς υπάρχοντος αρματικού δυναμικού,

καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό μέσων αρμάτων μάχης στη διάθεσή του τα οποία είναι ταγμένα κυρίως στον Έβρο και το Δ’ ΣΣ.

Η πρόθεση εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης δεν είναι τωρινή υπόθεση αλλά συζητάται αρκετά ήδη χρόνια χωρίς ποτέ όμως να προχωρά λόγω μη διάθεσης απαραίτητων κονδυλίων με την περασμένη δεκαετία να είναι και η χειρότερη από πολλές απόψεις, ως προς το υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, με την κατάσταση πλέον όμως να είναι σαφώς καλύτερη αφού έχουν γίνει κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το αρματικό δυναμικό της χώρας μας αποτελείται από τα κορυφαία Leo 2 HEL, τα Leo 2A4 τα οποία αποτελούν και τον κύριο όγκο του αρματικού δυναμικού, τα Leo 1A5 και τέλος τα Μ-48 MOLF τα οποία είναι και τα παλαιότερα από όλο το αρματικό δυναμικό.

Πρόθεση του ΓΕΣ και της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων (ΔΤΘ) είναι να υποστούν έναν εκσυγχρονισμό τα Leo 2A4 που είναι και τα περισσότερα τον αριθμό αλλά και τα περισσότερα εκ των LEO 1A5 αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο το ήμισυ περίπου του αρματικού δυναμικού της χώρας. Ο εκσυγχρονισμός εγκρίθηκε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) και προϋπολογίζει ποσό της τάξεως των 1,5- 2 δις ευρώ και για τους δύο τύπους αρμάτων με διαφορετικές εργασίες για τον κάθε τύπο άρματος.

Τα Leo 2A4 προβλέπεται να λάβουν σύστημα αυτοπροστασίας τύπου Trophy το οποίο είναι ισραηλινής σχεδίασης και κατασκευής, εγνωσμένης ποιότητας σύστημα και πρ´ποσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε στα πιο σύγχρονα άρματα της Bundeswher, κατασκευής KMW τα Leo 2A7 , τελευταίας έκδοσης των πετυχημένων αυτών γερμανικών αρμάτων μάχης.

Η πρόθεση για τοποθέτηση συστήματος αυτοπροστασίας έχει εκφραστεί και παλαιότερα από το ΓΕΣ καθώς οι πυραυλικές αντιαρματικές απειλές έχουν ενισχυθεί και το σύστημα είναι αρκετά αποδοτικό εναντίον τους με μόνα μείον το ότι δε μπορεί να αναχαιτίσει απειλές που έρχονται πλήρως κάθετα προς την οροφή του οχήματος, έχει περιορισμένη αναχορηγία και το ότι το πεζικό δε μπορεί να επιχειρεί πλησίον του άρματος όσο αυτό είναι ενεργό καθώς κινδυνεύει το σύστημα να πληγεί αλλά και από θραύσματα. Η τιμή που είχε λάβει παλαιότερα το ΓΕΣ για την τοποθέτηση του εν λόγω συστήματος στα LEO 2A4 ανερχόταν στα 450 εκ. ευρώ περίπου. Λοιπές αναβαθμίσεις αφορούν συστήματα επικοινωνιών, σκοπευτικά και άλλα τα οποία εξαρτώνται από το μέγεθος της χρηματοδότησης.

Τα δε LEO 1A5 θα λάβουν νέα σκοπευτικά και ηλεκτρο-οπτικά συστήματα με τα οποία ευελπιστεί το ΓΕΣ να αυξήσει τη χρησιμότητά τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Το ιδανικό πάντα θα ήταν τα άρματα αυτά να λάμβαναν επιπλέον θωράκιση πλην των νέων σκοπευτικών αλλά κάτι τέτοιο θα ανέβαζε αρκετά το κόστος.

Με την έγκριση από το ΑΣΣ θα ακολουθήσει η έγκρισή του από το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ) και από εκεί για την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η οποία και θα χρειαστεί να εγκρίνει το πρόγραμμα. Μέχρι τότε ο δρόμος είναι μάλλον μακρής ενώ και τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι τα καλύτερα ήδη ωστόσο, ο Στρατός χρειάζεται ενίσχυση μετά τις διαδοχικές επενδύσεις σε Αεροπορία και Ναυτικό με τις ανάγκες να είναι εξίσου μεγάλες αν και όχι τόσο «φανταχτερές» όσο τα Rafale ή οι FDI-HN.

(φωτο αρχείου:eurokinissi)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί