Πιέζουν οι Γερμανοί τους Ελβετούς να στείλουν όπλα στον Ζελένσκι

Ο πρεσβευτής της Ελβετίας στη Γερμανία, ο Πολ Ρενέ Ζέγκερ υπερασπίστηκε την άρνηση της Βέρνης να επιτρέψει να εξαχθούν στην Ουκρανία ελβετικής κατασκευής πυρομαχικά που ζητούν οι δυνάμεις του Κιέβου.

Ο κ. Ζέγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine πως του προκαλεί μεγάλη εντύπωση «το εύρος των επικρίσεων σε βάρος μας».

Στην Ελβετία εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες για την εξαγωγή όπλων που κατασκευάζονται στη χώρα: ένας από αυτούς ορίζει πως δεν μπορούν να παραδίδονται σε εμπόλεμο μέρος, όπως η Ουκρανία.

Αυτός ο κανόνας σημαίνει επίσης πως απαγορεύονται οι επανεξαγωγές πυρομαχικών από άλλη χώρα.

Η ουδετερότητα είναι μέρος της ελβετικής ταυτότητας, «μέρος του DNA μας», επιχειρηματολόγησε ο πρεσβευτής.

Αρκετές φωνές στη Γερμανία επικρίνουν την Ελβετία διότι μένει άπρακτη καθώς όπως λένε η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της εδώ και δεκαετίες.

Όμως τόσο η ελβετική κυβέρνηση όσο και το ελβετικό κοινοβούλιο αρνούνται να υποχωρήσουν, να άρουν την αρνητική απάντηση που έδωσαν στη γερμανική ως προς την εξαγωγή πυρομαχικών για αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, που αγοράστηκαν από την Ελβετία.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προμηθεύσει με 34 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard την Ουκρανία, αλλά της έστειλε μόλις 60.000 βλήματα, ποσότητα που θεωρείται πολύ μικρή.

«Τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Ελβετία θα είναι συνένοχη αν ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο. Όμως 12.000 οβίδες δεν πρόκειται να επηρεάσουν, πόσο μάλλον να κρίνουν την έκβαση του πολέμου», τόνισε ο κ. Ζέγκερ στην Augsburger Allgemeine.

Ο ελβετός πρόεδρος Αλέν Μπερσέ απέρριψε με μια φράση το αίτημα να μεταφερθούν πυρομαχικά από τη χώρα του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. «Δεν είναι δυνατόν να μας ζητούν να παραβιάσουμε τους νόμους μας», είπε ο κ. Μπερσέ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η νομικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα της Ελβετίας σημαίνει πως η κυβέρνηση της συνομοσπονδίας δεν μπορεί να υποστηρίξει στρατιωτικά καμιά πλευρά σε ένοπλες συρράξεις, επέμεινε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί