• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο κρυφός πόλεμος Τουρκίας-Ρωσίας! Επικίνδυνα μονοπάτια για την Άγκυρα, vid

Ο κρυφός πόλεμος Τουρκίας-Ρωσίας! Επικίνδυνα μονοπάτια για την Άγκυρα, vid

Όσα δεν λένε δελτία ειδήσεων…

Οι Τούρκοι προσβλήθηκαν από την παρουσία του ρωσικού drone με την επωνυμία Lancet το οποίο εμφανιζόταν στο διαφημιστικό βίντεό τους να καταρρίπτει Μη Επανδρωμένο Αερόχημα της Bayraktar και συγκεκριμένα ένα ΤΒ-2. Για το ζήτημα είχαμε αναφερθεί εδώ.

Οι Τούρκοι, με πολλούς να σχολιάζουν πως έχει ξεκινήσει ένα κρυφός πόλεμος που δεν αποκλείεται σχετικά σύντομα να γίνει φανερός, απαντούν με δικό τους βίντεο, το οποίο δείχνει τουρκικά drones τύπου Akinci τα οποία είναι μεγαλύτερα των υπαρχόντων ΤΒ-2 Bayraktar και ακόμα δεν έχουν παραχθεί σε επαρκείς αριθμούς, να προσβάλλουν επιτυχώς ένα ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικό σύστημα τύπου Pantsir σε πεδίο ερημικό σχετικά. Το πυρομαχικό που χρησιμοποιείται είναι ο πύραυλος ΜΑM-Τ με μέγιστη εμβέλεια 30 χλμ. εφόσον φέρεται από UAV τύπου Akinci, 60χλμ. με φορέα ελικοφόρο αεροσκάφος και 80 από μαχητικά κρούσεως. Η έκδοση του πυραύλου αυτού είναι καλύτερη από τα βλήματα τύπου ΜΑΜ-C και MAM-L τα οποία έχουν μικρότερη πολεμική κεφαλή. Η καθοδήγηση του βλήματος γίνεται μέσω ημιενεργού αισθητήρα λέιζερ και GPS/INS.

Με εμβέλεια  30 χλμ. με φορέα ένα Akinci που έχει επιχειρησιακό ύψος τα 12 χλμ., είναι λογικό να μπορεί να χτυπήσει ένα αντιαεροπορικό σύστημα τύπου Pantsir, οποιασδήποτε έκδοσης, καθώς έχει πολύ μικρότερη απόσταση εμπλοκής από έναν ΜΑM-T. Τώρα πως αποτελεί απάντηση στο Lancet, το οποίο καταστρέφει και drones σαν το Akinci, είναι απορίας άξιο αφού αν ένα Lancet φτάσει πρώτο σε ένα Akinci, ο ΜΑΜ-Τ δε θα εκτοξευτεί ποτέ. Επίσης, ένα Akinci στα 12 χλμ. ύψος θα είναι ορατό από αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα ραντάρ μεγαλύτερων αντιαεροπορικών συστημάτων, με αποτέλεσμα αυτά να επιχειρούν από χαμηλότερο ύψος περιορίζοντας την εμβέλεια των όπλων τους.

Όσον αφορά το Pantsir, το σύστημα έχει υποστεί απώλειες, κυρίως στη Λιβύη και μερικές στη Συρία, κυρίως από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι όμως έχουν τα όπλα και τις τακτικές για να τα εξαϋλώσουν από απόσταση.  Σαν αριθμό απωλειών και κόστος των απωλεσμένων Pantsir ως προς τα TB2-Bayraktar, είχαμε γράψει έναν απολογισμό σε άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η τακτική χρησιμοποίησης των διαφόρων όπλων είναι και αυτή που κρίνει την αποτελεσματικότητα κάποιου συστήματος σε συνεργασία με άλλα. Στον πρόσφατο πόλεμο μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, τα αρμένικα OSA καταστράφηκαν από drones  και όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές από αυτό που μπορούσαν να εμπλέξουν τα OSA ενώ οι Αρμένιοι δεν είχαν και κάποια σοβαρή κάλυψη ηλεκτρονικού πολέμου. Επομένως, πάντα γίνεται η προσπάθεια να γίνει εμπλοκή στόχου από απόσταση, στην οποία ο στόχος δεν θα έχει την δυνατότητα να απαντήσει. Οι Τούρκοι  κατάφεραν στη Λιβύη να καταστρέψουν αρκετά Pantsir τόσο με τακτικές swarming, όσο και από απόσταση, όταν αυτό προσφερόταν και αυτό γιατί τα Pantsir δεν καλύπτονταν από άλλο Α/Α σύστημα εξοπλισμένου με ραντάρ και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς. Στη Συρία, μετά τη διήμερη απουσία της Ρωσικής Αεροπορίας από τους αιθέρες που επέτρεψε στους Τούρκους να προκαλέσουν απώλειες στο Συριακό Στρατό, οι Σύριοι μετέφεραν στην πρώτη γραμμή τα Tor τους και κάπου εκεί τελείωσε και η σεμνή τελετή για τα τουρκικά dronesμε 5 ΤΒ2 και 2 ANKA S να καταρρίπτονται. Η ύπαρξη εχθρικής αεροπορίας στον αέρα, σημαίνει απαγόρευση επιχειρήσεων για τα drones οποιουδήποτε είδους.

Ως επίλογο, να αναφέρουμε ότι δεν υφίσταται το τέλειο αντιαεροπορικό σύστημα ούτε φυσικά το τέλειο drone, το τέλειο μαχητικό κτλ. και όλα μετρώνται στο τέλος μίας  σύγκρουσης και μελετώντας τους παράγοντες γύρω από την επιχειρησιακή δράση του όποιου συστήματος  και τις απώλειες που υπέστη.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.