Όπως και στα πρόσφατα πραξικοπήματα στις γειτονικές Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί, η κατάληψη της εξουσίας από στρατιωτικούς στον Νίγηρα έγινε εν μέσω διογκούμενου κύματος αντιγαλλικών συναισθημάτων, καθώς ορισμένοι κατηγορούν την πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε λέγοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε νωρίτερα ότι η χούντα του Νίγηρα αξίωσε επίσης από τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Νιγηρίας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν και το AFP ακύρωσε τα σχετικά τηλεγραφήματα.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέψευσε ότι υπεβλήθη αίτημα για αποχώρηση της Κάθλιν Φιτζγκίμπονς από τον Νίγηρα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται πηγή που πρόσκειται στους πραξικοπηματίες, η οποία αναφέρει ότι ζητήθηκε μόνο από τον πρεσβευτή της Γαλλίας να εγκαταλείψει τον Νίγηρα εντός 48 ωρών.
Την Πέμπτη, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».
Οι δύο χώρες κυβερνώνται επίσης από στρατιωτικούς, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022. Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέι, έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για να αποκατασταθεί, όπως αναφέρεται, η συνταγματική τάξη.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / scr)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου
- Οι εφαρμογές AI, όπως το ChatGPT, δεν είναι αξιόπιστες για ενημέρωση – Λάθος σχεδόν οι μισές απαντήσεις
- Ασκήσεις «πυρηνικής τριάδας»: Την εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων διέταξε ο Πούτιν, vid
- Επίθεση με γκαζάκια σε κατάστημα παιχνιδιών στο Μαρούσι
- Πιερρακάκης: Να ενσωματώσουμε το AI σε κάθε πτυχή της οικονομίας και του κράτους
- Γ. Στουρνάρας: Βλέπει «έκρηξη» επενδύσεων – Θα αυξηθούν στο 18% του ΑΕΠ
- Συνάντηση για ενεργειακό και φορολογικό κόστος είχαν οι αρτοποιοί της Αττικής με την Επιτροπή Προγράμματος της ΝΔ
- Ελευσίνα: Βρέθηκε οπλοστάσιο στο σπίτι 17χρονου – Είχε απειλήσει με πιστόλι συμμαθητή του
- Η Λία Μισέλ μιλά για τον πρώτο της ρόλο στο Μπρόντγουεϊ σε ηλικία οκτώ ετών
- ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες
Κύρια Θέματα

















