ΣΥΜΜΑΧΟΙ! Τουρκικές κορβέτες αγοράζει η Ουκρανία, vid

Οι Ουκρανοί πρόκειται να προμηθευτούν από την Τουρκία κορβέτες κλάσης Ada οι οποίες είναι εγχώρια σχεδιασμένες και προέκυψαν από το πρόγραμμα εθνικού πλοίου των Τούρκων, το MILGEM.

Πριν από τους Ουκρανούς,  τη συγκεκριμένη σχεδίαση πλοίων  είχε επιλέξει το Πακιστάν για το Στόλο με τη διαμόρφωση που επέλεξαν οι Πακιστανοί. Το Πακιστάν αγόρασε συνολικά 4 κορβέτες της κλάσης Ada για το πολεμικό ναυτικό του. Σε αντιστοιχία, οι Ουκρανοί θα προχωρήσουν στην αγορά των τουρκικών κορβετών παρά το γεγονός ότι μέχρι και το 2014 προχωρούσαν το σχέδιο 58250 το οποίο αφορούσε τη σχεδίαση και ναυπήγηση εγχώριας κορβέτας. Τα γεγονότα της Κριμαίας και η κακή οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας μετά το 2014, δεν επέτρεψαν στους Ουκρανούς τη συνέχιση του προγράμματος.

Η συμφωνία με την Τουρκία προβλέπει τη ναυπήγηση του πρώτου πλοίου της κλάσης στην Τουρκία και των επόμενων σκαφών στην Ουκρανία. Με αυτό τον τρόπο οι Ουκρανοί επιδιώκουν να μεταφέρουν στα ναυπηγεία τους την τεχνογνωσία που απαιτείται ώστε να ενσωματώσουν στα σκάφη τους τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Η οδός για να το πετύχουν αυτό κατά τους ίδιους θα βρεθεί μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία και της αγοράς των κορβετών Ada.

Επομένως, οι Ουκρανοί στενεύουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία μέσω μίας εξοπλιστικής συμφωνίας η οποία περιλαμβάνει κορβέτες και τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα ΤΒ2 Bayraktar τα οποία θεωρούν ότι θα τους βοηθήσουν αρκετά στον αγώνα τους εναντίων των Ρώσων αυτονομιστών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Από πλευράς Τουρκίας, οι Τούρκοι βλέπουν ότι το εγχώριο πρόγραμμά τους έχει εξαγωγικές επιτυχίες ενισχύοντας την οικονομία τους αλλά και το διεθνές κύρος τους όσον αφορά τον αμυντικό τομέα.