Ναι ψήφισαν οι Ελβετοί στο δημοψήφισμα για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών

Η Ελβετία είναι μία χώρα που έχει απολαύσει την ειρήνη πλέον των 200 ετών και περιβάλλεται από φιλικές χώρες οι οποίες δεν εποφθαλμιούν τα εδάφη της και γενικότερα δεν είναι εχθρικά απέναντί της. Παρ’ όλα αυτά, οι Ελβετοί διατηρούν ένοπλες δυνάμεις και μία αρκετά καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη εφεδρεία για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα […]

Η Ελβετία είναι μία χώρα που έχει απολαύσει την ειρήνη πλέον των 200 ετών και περιβάλλεται από φιλικές χώρες οι οποίες δεν εποφθαλμιούν τα εδάφη της και γενικότερα δεν είναι εχθρικά απέναντί της. Παρ’ όλα αυτά, οι Ελβετοί διατηρούν ένοπλες δυνάμεις και μία αρκετά καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη εφεδρεία για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους αν χρειαστεί.

H απόφαση για την προμήθεια ή όχι των αεροσκαφών αποφασίστηκε να τεθεί ως επίσημο ερώτημα σε δημοψήφισμα καθώς υπήρχαν αρκετές φωνές εντός της Ελβετίας που διαφωνούσαν με την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών. Για την έγκριση του δημοψηφίσματος απαιτείται να συγκεντρωθεί το 50+ % επί των ψηφισάντων αλλά και να υπερισχύει το 50% σε πάνω από τις μισές περιφερειακές ενότητες της Ελβετίας.

Το αποτέλεσμα έδωσε 50.1% υπέρ της προμήθειας νέου μαχητικού αεροσκάφους με το ναι να είναι πλειοψηφία στις 16 από τις 23 περιφέρειες οπότε, η Ελβετία θα προχωρήσει κανονικά στο διαγωνισμό για την προμήθεια των νέων μαχητικών. Ο διαγωνισμός θα αφορά έναν αριθμό 40 αεροσκαφών έναντι ποσού 6.4 δις ευρώ και σε αυτόν αναμένεται οι κύριοι συμμετέχοντες να είναι:

·         Η.Π.Α. με το F-35

·         Σουηδία με το Grippen E

·         Γαλλία με το Rafale

·         Κοινοπραξία με το Eurofighter

Θα αντικατασταθούν τα παλαιωμένα πλέον F/A-18 της Ελβετικής Αεροπορίας τα οποία φαίνεται ότι οι Ελβετοί δεν τα λειτουργούν πλέον. Πολλές φωνές υποστήριξαν εντόνως ότι η Ελβετία χρειάζεται να έχει μαχητικά αεροσκάφη καθώς δε μπορεί να ασκήσει την κυριαρχία της στους ουρανούς της Ελβετίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι σχετικά πρόσφατα, χρειάστηκε συνοδεία αεροσκάφος πάνω από την Ελβετία και αυτή καλύφθηκε με γαλλικά Rafale και έπειτα με γερμανικά Eurofighter αφού το συμβάν έλαβε χώρα Σαββατοκύριακό και η Πολεμική Αεροπορία της Ελβετίας δε λειτουργεί.. τα Σαββατοκύριακα.

Επομένως, χωρίς καθόλου μαχητικά αεροσκάφη, η Ελβετία αδυνατεί να ασκήσει εναέρια κυριαρχία και αυτό είναι πρόβλημα για ένα κράτος που δε θέλει να εξαρτάται από άλλους για την ασφάλειά του. Ακόμα ένας λόγος είναι ότι παρ’ ότι οι Ελβετοί έχουν να εμπλακούν σε σύρραξη από την εποχή του Ναπολέοντα και περιβάλλονται από φιλικά προς εκείνους κράτη, όλα μπορεί να αλλάξουν και γι αυτό καλό είναι να έχουν εξοπλισμό.

Με τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος, η Ελβετική Κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την τέλεση και επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο μαχητικό αεροσκάφος.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί