Κίνα: Το Πεκίνο απευθύνει έκκληση για “αυτοσυγκράτηση” έπειτα από πλήγμα στο Πακιστάν που αποδίδεται στο Ιράν

Το Πεκίνο, το οποίο διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ και την Τεχεράνη, απηύθυνε σήμερα έκκληση "για αυτοσυγκράτηση" έπειτα από αεροπορικό πλήγμα στο Πακιστάν που αποδόθηκε στο Ιράν, από το οποίο σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

“Καλούμε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις και να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας”, σχολίασε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ.

Η Κίνα “θεωρεί το Ιράν και το Πακιστάν στενούς γείτονες και σημαντικές ισλαμικές χώρες”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ιράν όπως και το Πακιστάν είναι μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, μια περιφερειακή δομή, μεταξύ των ιδρυτικών μελών της οποίας βρίσκονται η Κίνα και η Ρωσία.

Το Πακιστάν κατηγόρησε σήμερα το Ιράν για αεροπορικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν δύο παιδιά στο έδαφός του, έπειτα από παρόμοιες επιδρομές που έκανε η Τεχεράνη στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον αυτών που η ίδια χαρακτήρισε “αντιιρανικές τρομοκρατικές ομάδες”.

Το Ισλαμαμπάντ έκρινε “εντελώς απαράδεκτο” και αναιτιολόγητο αυτό το πλήγμα.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής σχετικά με την είδηση αυτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Nour News, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του αρχηγείου στο Πακιστάν της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Αντλ (Στρατός της Δικαιοσύνης στα αραβικά).

Η Τζάις αλ Αντλ, η οποία σχηματίστηκε το 2012, θεωρείται από την Τεχεράνη τρομοκρατική οργάνωση και έχει διεξαγάγει πολλές επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Χθες, Τρίτη, το Ιράν προχώρησε σε πυραυλικά πλήγματα σε αυτό που χαρακτήρισε “αρχηγείο κατασκόπων” και στόχους “τρομοκρατών” στη Συρία και την ημιαυτόνομη περιφέρεια Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί