Κίνα προς ΗΠΑ: “Σταματήστε να προμηθεύετε με όπλα την Ταϊβάν!”

Ο Λιου Πενγκιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο TASS την Παρασκευή, σχολιάζοντας την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ταϊπέι, ότι η κινεζική πρεσβεία προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν την αρχή της «μίας Κίνας» και να μην αυξήσουν την ένταση στα στενά της Ταϊβάν.

“Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν και την προμήθεια όπλων. Αυτή η θέση είναι αμετάβλητη και ξεκάθαρη. Οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν την αρχή “Μία Κίνα”, καθώς και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα της ΛΔΚ και των ΗΠΑ. Σταματήστε να προμηθεύετε όπλα στην Ταϊβάν, σταματήστε να δημιουργείτε νέους παράγοντες [που περιπλέκουν την κατάσταση] που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένταση στα στενά της Ταϊβάν και σταματήστε να απειλείτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο Liu Pengyu.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε χρηματοδότηση έως και 345 εκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικά προϊόντα και υπηρεσίες του Πενταγώνου, καθώς και στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση για να βοηθήσει την Ταϊβάν. Σύμφωνα με το κανάλι ABC, επικαλούμενο πηγές, η Ταϊβάν θα εφοδιαστεί με φορητά από τον άνθρωπο συστήματα αεράμυνας, πυροβόλα όπλα, πυραύλους, εξοπλισμό αναγνώρισης και επιτήρησης από τις εφεδρείες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Το ABC σημείωσε ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο νησί από τα οπλοστάσια του.

Η Ταϊβάν διοικείται από τη δική της διοίκηση από το 1949, όταν τα απομεινάρια των δυνάμεων του Κουομιντάγκ με επικεφαλής τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ (1887-1975) κατέφυγαν στο νησί, έχοντας ηττηθεί στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες της ΛΔΚ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν το 1979 και τις καθιέρωσαν με τη ΛΔΚ. Ενώ αναγνωρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας», η Ουάσιγκτον συνεχίζει ταυτόχρονα να διατηρεί επαφές με τη διοίκηση της Ταϊπέι και να προμηθεύει όπλα στο νησί.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί