• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κατέπλευσαν στη Βενεζουέλα τα Ιρανικά τάνκερ, νίκη γοήτρου για το Ιράν (ΒΙΝΤΕΟ)

Κατέπλευσαν στη Βενεζουέλα τα Ιρανικά τάνκερ, νίκη γοήτρου για το Ιράν (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα Ιρανικά τάνκερ κατάφερα μετά το πολυήμερο ταξίδι τους να καταπλεύσουν στις ακτές της Βενεζουέλας, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και πλέον ξεφορτώνουν το φορτίο τους στις πετρελαϊκές προβλήτες το οποίο θα δώσει ανάσα στην οικονομία του Λατινοαμερικανικού κράτους.

Το Ιράν με αυτή την κίνηση βγαίνει κερδισμένο στον πόλεμο των εντυπώσεων καθώς κατάφερε να πετύχει αποτέλεσμα σε βάρος των Η.Π.Α. στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, πολύ μακριά δηλαδή από το Ιράν. Θυμίζουμε ότι η Βενεζουέλα του Μαδούρο είναι υπό εμπάργκο καθώς οι Η.Π.Α. προσπαθούν να εκδιώξουν από την εξουσία το Μαδούρο και να εγκαταστήσουν μία φιλοαμερικανική κυβέρνηση υπό τον Γκουαϊδό τον οποίο στηρίζουν φανερά και χωρίς περιστροφές.
Το Ιράν θέλοντας να προάγει το δικό του status στο παγκόσμιο στερέωμα, προχώρησε στην κίνηση αυτή για να:

  • προκαλέσει ευθέως τις Η.Π.Α. να προβούν σε μία εκτός διεθνούς δικαίου ενέργεια καθώς η παρεμπόδιση των πλοίων που έφεραν τη σημαία του Ιράν και ανήκαν σε κρατικές Ιρανικές εταιρείες ήταν παράνομο να παρεμποδιστούν οπότε, αν οι Η.Π.Α. τα σταματούσαν θα υπήρχε πάτημα για τους εχθρούς των Η.Π.Α. να προβούν σε πολλαπλές κινήσεις εναντίων τους στο διπλωματικό πεδίο.
  • μεταφέρει πολύτιμες πρώτες ύλες στο καθεστώς του Μαδούρο το οποίο μάχεται να επιβιώσει λόγο του εμπάργκο, της κάκιστης κομμονιστικής πολιτικής του και της πανδημίας.
  • Επιβάλει τετελεσμένα πλέον το ότι κράτη τα οποία αντιτίθενται στις Η.Π.Α. μπορούν να παραβιάσουν το εμπάργκο αρκεί να συμφωνήσουν με όμορες χώρες τη μεταφορά. Πολύ δύσκολα οι εχθροί των Η.Π.Α. δε θα συνεχίσουν την ενίσχυση σε πρώτες ύλες του Μαδούρο.
  • θέσει σε αμφισβήτηση με “νομική κάλυψη” λόγο τετελεσμένων γεγονότων, το πέρασμα του Ορμούζ αφού αν επιτίθονταν στα απροστάτευτα Ιρανικά τάνκερ, τότε οι Ιρανοί θα απαντούσαν επιτιθέμενοι σε τάνκερ στον περσικό κόλπο “νόμιμα”, πράγμα που θα έφερνε πολεμική σύρραξη και χαοτικές καταστάσεις στο διπλωματικό πεδίο.

Φυσικά οι Η.Π.Α. δεν είναι κράτος το οποίο αφήνει τις προκλήσεις αναπάντητες αν και τελευταία οι Ιρανοί κινούνται μεθοδικά και με σχέδιο, κάνοντας κινήσεις οι οποίες τους δίνουν το πάνω χέρι έστω και για λίγο. Μπορεί οι Η.Π.Α. να έχασαν σε γόητρο τώρα και να άφησαν τα ιρανικά τάνκερ να σπάσουν το εμπάργκο που είχαν επιβάλει αλλά ξέρουν ότι 5 πλοία δε σώζουν το Μαδούρο και την κυβέρνησή του εφόσον συνεχίσουν να στενύεουν τα πράγματα και πως το Ιράν θα λάβει τις απαντήσεις του σε αυτή την ενέργεια είτε στη Συρία και το Λίβανο εναντίων της Χεζμπολάχ, είτε εντός του Ιράκ, κατά των σιϊτικών θυλάκων που υποστηρίζει το Ιράν.
Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, εμφανώς περιχαρείς για την επιτυχία της επιχείρησής τους, ότι θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις, δηλαδή με αποστολή τάνκερ, σε διάφορες χώρες οι οποίες δοκιμάζονται από τις πολιτικές των  Η.Π.Α. έτσι ώστε να αυξήσουν τους συμμάχους τους, ακόμα και αν οι σύμμαχοί τους αυτοί δεν είναι αξιόλογοι πολεμικά και διπλωματικά. Το επόμενο διάστημα οι Ιρανοί θα συνεχίσουν την προσπάθεια έκθεσης των Η.Π.Α. διπλωματικά ενώ και η Κίνα είναι πιθανό να αρχίσει να στηρίζει ακόμα περισσότερο το Ιράν αφού το θερμόμετρο μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας συνεχίζει να ανεβαίνει οπότε οι Κινέζοι ίσως εντοπίσουν μία καλή ευκαιρίας προς εκμετάλλευση για να πλήξουν το γόητρο των Η.Π.Α. 

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.