Ιράν: Κηδεύτηκαν οι αξιωματικοί που σκοτώθηκαν στο ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν διαδηλωτές να κρατούν φωτογραφίες των θυμάτων και πλακάτ με συνθήματα όπως "Θάνατος στο Ισραήλ" και "Θάνατος στην Αμερική"

Κηδεύτηκαν σήμερα στο Ιράν οι επτά αξιωματικοί που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον της προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα, μια επίθεση άνευ προηγουμένου για την οποία η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να πάρει εκδίκηση.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν διαδηλωτές να κρατούν φωτογραφίες των θυμάτων και πλακάτ με συνθήματα όπως “Θάνατος στο Ισραήλ” και “Θάνατος στην Αμερική”.

Η κηδεία τους συνέπεσε με τον ετήσιο εορτασμό της “Ημέρας αλ Κουντς” (Ημέρα της Ιερουσαλήμ) στη διάρκεια της οποίας το Ιράν πραγματοποιεί ογκώδεις φιλοπαλαιστινιακές και αντιισραηλινές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ανάμεσα στους νεκρούς από τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό είναι και ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού, ο ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

Αυτή ήταν η πιο ακραία και πιο φονική σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε Ιρανούς αξιωματούχους στη Συρία από τον Δεκέμβριο.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα προκαλώντας ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο και αναγκάζοντας χθες τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να ανακαλέσουν τις άδειες σε όλες τις μάχιμες μονάδες, μια ημέρα μάλιστα αφότου προέβησαν σε κινητοποίηση περισσότερων ανδρών της πολεμικής αεροπορίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα πλήξει “όποιον μας πλήττει ή σκοπεύει να το κάνει”.

Τα φέρετρα δύο εκ των νεκρών αξιωματικών μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη όπου εκτέθηκαν υπό θρησκευτικούς ύμνους με κάποιους από τους παρευρισκόμενους να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες.

Οι επτά νεκροί αξιωματικοί αναμένεται να ταφούν όλοι αργότερα μέσα στην ημέρα.

Συλλαλητήρια για την “Ημέρα της Ιερουσαλήμ” πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Ιράν την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανίου, του ιερού μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, ως συμπαράσταση προς τους Παλαιστίνιους που θέλουν να δουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους σε εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, γνωστό και ως Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο, το 1967.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί