«Αυτές οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο στηρίζουν οι Δυτικοί κηδεμόνες του, θα αποτελέσουν αντικείμενο αντίποινων», προειδοποιεί ο ρωσικός στρατός σε ένα δελτίο Τύπου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να διατάξει τον στρατό του να πλήξει το κέντρο της πόλης του Κιέβου ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS ή με βρετανικούς Storm Shadow.
Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης οκτώ πυραύλους ATACMS, οι οποίοι στοχοθέτησαν τη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία και «72 μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
Εντούτοις, οι δυνάμεις της Μόσχας δεν διευκρίνισαν εάν από αυτήν την ουκρανική επίθεση υπήρξαν θύματα ή προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε εγκρίνει τη χρήση τέτοιων πυραύλων από το Κίεβο, αν και για πολύ καιρό αντιτίθεντο, μετά την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη Δύση και την Ουκρανία, χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών για τη στήριξη των ρωσικών στρατευμάτων.
Έκτοτε, το Κίεβο έχει διεξάγει σειρά επιθέσεων με τη βοήθεια των πυραύλων ATACMS, όπως και με τους βρετανικούς Storm Shadow.
Η Ρωσία απάντησε εκτοξεύοντας για πρώτη φορά ένα πειραματικό υπερηχητικό όπλο, το “Orechnik”, υποσχόμενη συστηματικά «μία απάντηση» σε κάθε ουκρανική επίθεση αυτού του είδους εναντίον της επικράτειά της.
Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η επιστροφή στον Λευκό Οίκο αναμένεται την 20η Ιανουαρίου, δήλωσε, στα μέσα Δεκεμβρίου, ότι «αντιτίθεται σφόδρα» στη χρήση από τον ουκρανικό στρατό αμερικανικών πυραύλων ATACMS, κάνοντας λόγο για μια «επιδείνωση» του πολέμου.
Στο μεταξύ, κοντά στη σύνορα με την Ουκρανία, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από μια ουκρανική επίθεση με ντρόουν στην πόλη Σεμπέκινο, σύμφωνα με τον Ρώσο κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ Βιατσέσλαβ Γκλάντκοφ.
Russian Ministry of Defense:
— Sprinter Observer (@SprinterObserve) January 4, 2025
Air defense systems shot down eight American-made ATACMS tactical missiles, as well as 72 Ukrainian drones pic.twitter.com/vLl9kPjp4N
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού
- Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο
- Γερμανία: Καμία πτήση από και προς το αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου την Τετάρτη, λόγω απεργίας
- Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές
- Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα – Χωρίς ρεύμα 10 εκατομμύρια άνθρωποι
- Θετικά στον αφθώδη πυρετό δείγματα από μονάδα βοοδειδών στη Λέσβο
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν για φονικό πλήγμα σε κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά
- Με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς
- Υπό αμφισβήτηση η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή;
- Στη Βρετανία αύριο ο Β. Ζελένσκι









