Η Ιορδανία διαλύει φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Δυτική Όχθη! (video)

Η ιορδανική αστυνομία ταραχών διέλυσε βίαια την Παρασκευή εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φτάσουν σε μια συνοριακή ζώνη με την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη καθώς χιλιάδες διεξήγαγαν αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με κάποια μέσα, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Αμμάν κοντά στο Μεγάλο Τζαμί Χουσεϊνί, ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις διαμαρτυρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ιορδανίας, καθώς και από πολλές άλλες ομάδες.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα video που φέρεται ότι απεικονίζουν διαδηλώσεις στην Ιορδανία:

Η Ιορδανία ανησυχεί ότι μια περιφερειακή διεύρυνση της βίας που προέρχεται από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο για τον εαυτό της, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της είναι Παλαιστίνιοι.


Η Ιορδανία έχασε τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το Ισραήλ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1967 και το παλαιστινιακό έδαφος έβλεπε αύξηση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτικών και εποίκων ακόμη και πριν ξεσπάσει η σύγκρουση στη Γάζα .

Μάρτυρες είπαν ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να σταματήσει περίπου 500 διαδηλωτές που είχαν φτάσει σε σημείο ελέγχου ασφαλείας έξω από την πρωτεύουσα Αμμάν σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί σε ένα κύριο συνοριακό πέρασμα.


Το υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει απαγόρευση της διεξαγωγής αντι-ισραηλινών πορειών στην ευαίσθητη συνοριακή περιοχή, όπου ανέφερε ότι η κοιλάδα του ποταμού Ιορδάνη ήταν κλειστή για τους διαδηλωτές, αλλά ότι θα επιτρέπονταν οι αδειοδοτημένες διαδηλώσεις αλλού.

Η έκρηξη αραβικής οργής εναντίον του Ισραήλ για την πολιορκία και τον βομβαρδισμό της Γάζας ως αντίποινα για μια καταστροφική διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς πυροδότησε επίσης μια μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή στο κέντρο του Αμμάν και σε πολλές από τις κύριες πόλεις του βασιλείου.

(photo: EPA-EPA)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί