Η Γερμανία στέλνει 3ο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T στην Ουκρανία – Ευγνωμοσύνη εξέφρασε ο Ζελένσκι

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως προμήθευσε τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T στον στρατό της Ουκρανίας. Το σύστημα –αποτελείται από τρεις εκτοξευτήρες, ραντάρ, γεννήτρια, και πυρομαχικά– παραδόθηκε αυτή την εβδομάδα, διευκρίνισε το Βερολίνο. Το Κίεβο θα λάβει επίσης ανταλλακτικά και τεχνική-επιμελητειακή υποστήριξη. Στο βραδινό διάγγελμά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε […]

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως προμήθευσε τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T στον στρατό της Ουκρανίας.

Το σύστημα –αποτελείται από τρεις εκτοξευτήρες, ραντάρ, γεννήτρια, και πυρομαχικά– παραδόθηκε αυτή την εβδομάδα, διευκρίνισε το Βερολίνο. Το Κίεβο θα λάβει επίσης ανταλλακτικά και τεχνική-επιμελητειακή υποστήριξη.

Στο βραδινό διάγγελμά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το «πολύ δυνατό πακέτο από τη Γερμανία» που «θα βοηθήσει πολύ τους στρατιώτες μας και την υπεράσπιση των πόλεών μας» ενώ πρόσθεσε πως συζήτησε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ για την αντιαεροπορική άμυνα και ειδικά την άμυνα εναντίον drones κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους από την πλευρά του επανέλαβε πως η γερμανική υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό θα συνεχιστεί, πως το Κίεβο «μπορεί να βασιστεί σε εμάς», ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» και πως αυτός ο πόλεμος δεν θα ξεχαστεί». Τα συστήματα Iris-T είναι «απόλυτα απαραίτητα για την προστασία της Ουκρανίας», έκρινε.

Σύμφωνα με την κατασκευάστριά του (Diehl), το σύστημα Iris-T είναι ικανό να καταρρίπτει αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους βραχέος βεληνεκούς. Είναι σε θέση να προσβάλλει στόχους σε ύψος ως και 20 χιλιομέτρων και έχει δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-Consolidated News Photos POOL)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί