Έργα στην αεροπορική βάση Λάρισας

Μετά την υπογραφή της νέας ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συμφωνίας(MDCA) στις 17 Οκτωβρίου μεταξυ των Υπουργών ξωτερικών των δύο χωρών, εκκίνησαν οι διαδικασίες για την εφαρμογή όσων προβλέπει η συμφωνία. 

Ένα εκ των ζητημάτων που προκύπτουν από τη συμφωνία, είανι και αυτό της επένδυσης εκ των Αμερικανών σε υποδομές σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Με τη διάθεση ενός αρχικού ποσού της τάξεως των 22 εκ. ευρώ περίπου, οι Αμερικανοί αναθέτουν στο Σώμα Χημείας Περιβάλλοντος  που εδρεύει στην Καλιφόρνιθα των ΗΠΑ, για να προβεί σε εργασίες αναβάθμισης συγκεκριμένων υποδομών της Αεροπορικής Βάσης Λαρίσης χωρίς να διευκρινίζεται το είδος των εργασιών. Οι εργασίες αυτές θα αρχίσουν άμεσα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως και το Νοέμβριο του 2022 καθώς αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που γράφεται στη σύμβαση ανάθεσης του έργου στο συγκεκριμένο οργανισμό. 

Πρόκειται για την πρώτη χειροπιαστή ένδειξη για τα έργα που θα εκτελεστούν σε διάφορες βάσεις ανά την επικράτεια με αμερικανικά κονδύλια τα οποία βέβαια κατευθύνονται σε υποδομές που αποτελούν μέρος και του ΝΑΤΟικού στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και των ΗΠΑ. 

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ποιος θα είναι όλες οι τοποθεσίες στις οποίες θα εμπλακούν σταδιακά οι ΗΠΑ στην αναβάθμιση των υποδομών αυτών αλλά εν καιρώ θα μαθευτούν λόγω των ανακοινώσεων των συμβάσεων εκ της αμερικανικής πλευράς. Από πλευράς ελληνικών κονδυλίων, αυτά ορίζονται από τη Νέα Οροφή Δυνάμεων και είναι ανεξάρτητα των  κονδυλίων των ΗΠΑ που θα διατεθούν για παρόμοιους σκοπούς. 

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.