• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θα γίνει του ΑΙΓΑΙΟΥ!!! ΤΡΕΜΟΥΝ οι Τούρκοι τα RAFALE, στα ΣΚΑΡΙΑ η συνάντηση Μητσοτάκη/Μακρόν (vid)

Θα γίνει του ΑΙΓΑΙΟΥ!!! ΤΡΕΜΟΥΝ οι Τούρκοι τα RAFALE, στα ΣΚΑΡΙΑ η συνάντηση Μητσοτάκη/Μακρόν (vid)

RAFALE
Γιατί η Άγκυρα θα βλέπει εφιάλτες αν τελικά τα αποκτήσουμε…

Από τη στιγμή που η εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” δημοσίευσε το άρθρο της για την έκτακτη προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών 4,5+ γενιάς Rafale,  έχει ανάψει για τα καλά ο διάλογος σε όλο τον αμυντικό τύπο τις τελευταίες μέρες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι στα σκαριά η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν. Η διπλωματική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο την υπογραφή διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Εάν η υπογραφή μπει στα Ηλύσια Πεδία όπως συζητείται, θα σταλεί ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και όχι μόνο.

Είναι σκόπιμο να αναφερθούμε λίγο εκτενέστερα στο ζήτημα χωρίς να αναφερθούμε σε πολιτικές προεκτάσεις τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Περί της προμήθειας..

Η αρχική προμήθεια του νέου αεροσκάφους θα αφορά 18-20 αεροσκάφη (χωρίς συμφωνία δεν ξέρουμε ακριβή αριθμό αεροσκαφών) δηλαδή μία πλήρη μοίρα με μαχητικά του τύπου. Από τα αεροσκάφη αυτά, τα 8 θα έρθουν μεταχειρισμένα από τη Γαλλία και τα υπόλοιπα θα είναι καινούρια μέσω της γραμμής παραγωγής της Dassault.

Η γραμμή παραγωγής αυτή τη στιγμή κατασκευάζει αεροσκάφη για το πρόγραμμα της Ινδίας ( 36 αεροσκάφη) και της Αιγύπτου( 24 αεροσκάφη) ενώ το Κατάρ παραλαμβάνει τα δικά του αεροσκάφη του τύπου σταδιακά από το Φεβρουάριο του 2019 ( 36 αεροσκάφη). Η Γαλλία έχει σκοπό να θέσει παραγγελία για νέα αεροσκάφη της έκδοσης F4.1 και F4.2  από το 2021 και μετά που θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές και θα είναι διαθέσιμο από τη Dassault για παραγωγή. Οι Γάλλοι έψαχναν νέους πελάτες ούτως ή άλλως για το αεροσκάφος από τη στιγμή που η παραγγελία της Αιγύπτου είναι σχετικά μικρή και της Ινδίας κατέβηκε στα 36 από τα αρχικά άνω των 100 που υπολόγιζαν οι Ινδοί.

Η διάθεση των Γάλλων να δώσουν 8 αεροσκάφη δωρεάν , μεταχειρισμένα και μάλιστα άμεσα, κινείται ακριβώς προς την κατεύθυνση αποδοχής από την ελληνική πλευρά του συγκεκριμένου τύπου και να προχωρήσει σε μία παραγγελία μελλοντικά τουλάχιστον άλλης μίας μοίρας. Όλα τα αεροσκάφη που θα παραδοθούν ως καινούρια από τη γραμμή παραγωγής, θα είναι της τελευταίας έκδοσης του αεροσκάφους και ίσως και της ακόμα νεώτερης F4. Τα 8 αεροσκάφη που θα έρθουν, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για αεροσκάφη της F3 έκδοσης εκτός αν έρθουν αεροσκάφη έκδοσης F2 που είναι και η πρώτη έκδοση που είχε δυνατότητες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους από αεροσκάφη που βρίσκονται σε αποθήκευση και αναμένουν εκσυγχρονισμό στο επίπεδο F3 ή στο πιο πάνω επίπεδο που έρχεται. Αν δοθούν αεροσκάφη της F2 έκδοσης στην Ελλάδα, τότε θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό για να είναι ομογενής ο στόλος.

Περί της αξίας του οπλικού συστήματος

Ένα δικινητήριο αεροσκάφος με 33.000 λίβρες ώσης το οποίο μπορεί να μεταφέρει μεγάλο οπλικό φορτίο, από πυραύλους αέρος-αέρος , 3 Exocet ή 2 SCALP EG, νομίζουμε ότι δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το τι καταστροφή μπορεί να προκαλέσει. Αρκεί να πούμε ότι τα Mirage 2000 μπορούν να φέρουν έναν Exocet, ενώ το Rafale τρεις σε μία έξοδο. Η δυνατότητα του Rafale να βάλει τους πλέον εξελιγμένους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, με αεροσκάφη της Ελλάδας να έχουν τους συγκεκριμένους πυραύλους, δίνει ξεκάθαρο πλεονέκτημα στη BVR μάχη απέναντι στα τουρκικά F-16.

Το σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA, ίσως και το καμάρι της MBDA στα ηλεκτρονικά συστήματα, είναι ένα ενσωματωμένο σύστημα με ικανότητα εντοπισμού στόχων, αναγνώρισής τους και εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικον, υπέρυθρων και laser απειλών. Διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών εναντίων ραντάρ μέσω διάταξης φάσης  και παρέχει πλήρη προειδοποίηση στον πιλότο για εισερχόμενες απειλές κάθε είδους. Αν είναι αληθή όσα λέγονται για τις ικανότητες παρεμβολής του συστήματος απέναντι στα ραντάρ, τότε είναι ένα σύστημα φόβητρο. Η εμπειρία της Πολεμικής Αεροπορίας από το ICMS 3 των Mirage προδιαθέτει ότι το SPECTRΑ θα είναι αυτό που υποστηρίζεται ότι είναι.

Η παραπάνω φωτό από το αρχείο pdf της MBDA για τις δυνατότητες του SPECTRΑ

Περί συνολικής πολιτικής απέναντι στα Γαλλικά αεροσκάφη

Η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί λέγεται ότι θα περιλαμβάνει και τα ανταλλακτικά και την πιστοποίηση των όπλων και για τα παλαιότερα αεροσκάφη, ενώ εκκρεμεί η σύμβαση που είχε υπογραφεί προ μηνών για την υποστήριξη των Mirage αλλά κόλλησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο λόγο του νόμου περί εξοπλισμών και γι αυτό το ζήτημα είχαμε αναφερθεί ΕΔΩ!

Από τη στιγμή που η Γαλλία δίνει στην Ελλάδα οπλισμό που εξασφαλίζει στην Ελλάδα πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία και τα γαλλικά αεροσκάφη είναι οι πλατφόρμες που τα φέρουν, είναι απαράδεκτο να μην είναι διαθέσιμα τα αεροσκάφη, με διαθεσιμότητες άνω του 75-80%. Προμήθεια των μαχητικών Rafale δηλαδή, μαχητικών 4,5+ γενιάς, θα αυξήσει τις ανάγκες υποστήριξης και άρα της χρηματοδότησης αυτής. Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ ( η τωρινή ηγεσία έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο προς αυτή την κατεύθυνση ) θα πρέπει να μην ζυγίζει τα αεροσκάφη με βάση το συνολικό αριθμό τους, στο σύνολο της οροφής της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ακριβώς ως συστήματα με μεγάλη επιχειρησιακή αξία για τα οποία οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει αδρά και άρα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε μεγάλο ποσοστό.

Περί της συνολικής οροφής αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και της σύνθεσής της

Αυτή τη στιγμή, η Πολεμική αεροπορία επιχειρεί ως επί το πλείστον με αεροσκάφη F-16 των εκδόσεων Block 30, 50, 52+, με τα Mirage EGM/BGM και τα κλασσικά και μη εξαιρετέα, F-4.

Η Πολεμική Αεροπορία με ορίζοντα το 2030 και εφόσον αγοραστούν τα Rafale, θα πρέπει να έχει 122 F-16 Block70/72, 48-56 Rafale και τα 20-24 F-35. Αναφορικά με τα Mirage, εφόσον έρθουν τα Rafale, είτε θα αποσυρθούν τα EGM/BGM είτε θα δοθούν πίσω στους Γάλλους για να εξοικονομηθούν χρήματα, ενώ αργότερα τα Mirage 2000 μπορούν να χρησιμοποιούνται για αναχαιτίσεις μέχρι την πλήρη απόσυρσή τους έτσι ώστε να μην καταπονούνται τα Rafale σε αυτό το ρόλο. Με έναν ομογενοποιημένο στόλο F-16, το πρόγραμμα αναβάθμισης πρέπει να επεκταθεί και στα Block 50 αργότερα και τα Block 30 να πωληθούν σε τρίτη χώρα για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αναβαθμίσεις.

Με τα Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο, το πρόγραμμα δε μπορεί να περιοριστεί στα 18-20 αεροσκάφη αλλά θα πρέπει να γίνει προμήθεια επιπλέον αεροσκαφών, κοντά στα 50 αεροσκάφη, ώστε να πέσει η τιμή προμήθειάς τους αφενός και αφετέρου να μπορέσει να υπάρξει καλύτερη εφοδιαστική αλυσίδα για τα αεροσκάφη. Η έλευση στα μέσα της δεκαετίας των F-35 και των εξελιγμένων ηλεκτρονικών και αισθητήρων τους, θα έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν αυτά ως πηγές ελέγχου όλων των υπολοίπων αεροσκαφών της Π.Α. και μετάδοσης πληροφοριών από αυτά σε όλα τα υπόλοιπα αεροσκάφη με πλήρη διασύνδεση μεταξύ τους μέσω των data links. Η αεροπορία έτσι θα έχει εισέλθει στην επόμενη εποχή με εξαιρετικές δυνατότητες και πλήρη διαλειτουργικότητα.

Ακόμα και αν δε συμβεί το παραπάνω, θεωρείται ότι ο αριθμός των Rafale δεν πρέπει να μείνει χαμηλός.

Περί της Τουρκικής Αεροπορίας

Με την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, η Τουρκία έχει έναν πλήρως ομογενοποιημένο στόλο από F-16, με το Κογκρέσο όμως να θέτει προβλήματα στην υποστήριξή τους και την αναβάθμισή τους λόγω της στάσης της Τουρκίας σε διάφορα θέματα. Και μόνο η είδηση πιθανής έλευσης των Rafale και μάλιστα με 8 αεροσκάφη να παραδίδονται άμεσα στην Πολεμική Αεροπορία, έφερε.. πανικό στους Τούρκους οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι αν με τα Mirage αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες, σε σημείο να φωνάζουν “Mirage, Mirage!!!” στους ασυρμάτους, κάθε φορά που αντιμετωπίζουν ένα, διανοηθείτε τί θα συμβεί με τα Rafale.

Ο πύραυλος Meteor με το SPECTRA και η ικανότητα των αεροσκαφών αν φέρουν 2 SCALP EG το καθένα, θα έχουν σαν αποτέλεσμα με μία έξοδο να μπορούν να εκτοξευτούν περισσότερα στρατηγικά βλήματα κατά στόχων. Η τουρκική πολεμική βιομηχανία και οι κρίσιμες υποδομές στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Πόλης θα κινδυνεύουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Οι δυνατότητα 3 Exocet ανά αεροσκάφος συνιστά απειλή για το Τουρκικό Ναυτικό εκτός από το Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

H πολύ χαμηλή ραδιοδιατομή του αεροσκάφους σε συνδυασμό με το SPECTRA, θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μπορούν τα αεροσκάφη να επιχειρήσουν με ακόμα μεγαλύτερη άνεση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο όπου στο τελευταίο, τα ίδια τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα δίνουν την απαραίτητη κάλυψη για προσβολές χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Η δυνατότητες εκτέλεσης αποστολών καταστολής αεράμυνας στην Μικρασία θα αυξηθούν αρκετά. Γι αυτό όσα περισσότερα αεροσκάφη έρθουν, τόσο το καλύτερο.

Για να είμαστε δίκαιοι, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι Γάλλοι πιλότοι των Rafale έχουν δηλώσει ότι το αεροσκάφος που τους έχει δυσκολέψει περισσότερο από άλλα είναι το F-16 καθώς έχει πολύ καλή δυνατότητα ελιγμών σε κλειστή αερομαχία αφού είναι ελαφρύτερο από το δικινητήριο Rafale. Θεωρούμε ότι οι πιλότοι μας δε θα έχουν όμως τέτοια ζητήματα.

Αστερίσκος

Όλα τα παραπάνω στηρίζονται στο ενδεχόμενο ότι τα Rafale θα ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο. Πριν πέσουν οι απαραίτητες υπογραφές και τα πρώτα αεροσκάφη προσγειωθούν στην Τανάγρα, δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα και όλα θα ξεκαθαρίσουν από την συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη, η οποία βρίσκεται , όπως είπαμε, στα σκαριά.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Dasault-MBDA