• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έρχεται αλλαγή στο νόμο περί εξοπλισμών από την Κυβέρνηση

Έρχεται αλλαγή στο νόμο περί εξοπλισμών από την Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση, εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει προσπαθήσει να φέρει όλα τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήρη λειτουργική κατάσταση και μπορούμε να πούμε ότι το έχει καταφέρει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Τρανό δείγμα, το ότι όλος ο Στόλος βγήκε στο Αιγαίο ενώ κάποια πλοία θεωρούνταν ότι είχαν προβλήματα και τα σχετικά που δε θα αναφερθούμε εκτενώς για ευνόητους λόγους.

Ωστόσο, πολλές συμβάσεις υποστήριξης δεν προχωρούν με αποτέλεσμα πολλά οπλικά συστήματα που χρειάζονται επειγόντως να μένουν καθηλωμένα στο έδαφος, είτε πρόκειται για αεροσκάφη, είτε οχήματα κ.α. Γι αυτό ευθύνεται ο νόμος περί εξοπλισμών ή αλλιώς γνωστός ως “Νόμος Βενιζέλου”.

Ο συγκεκριμένος νόμος είχε σα σκοπό να εναρμονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους εξοπλισμούς με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, και να εμποδίσει μία νέα εποχή “μιζαδόρων” στο Υπουργείο Αμύνης. Παρά τις καλές προθέσεις του δημιουργού του νόμου, κ. Ε. Βενιζέλου, ο νόμος αποτελεί τροχοπέδη για τη συντήρηση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αφού ο ένας μετά τον άλλον, διαγωνισμοί που προκηρύσσονται, καταλήγουν άγονοι αφού κανένας προμηθευτής δε μπορεί αν συμμετάσχει υπό τους όρους που τίθενται λόγο του νόμου.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ΣτΕ απέρριψε τη σύμβαση για την υποστήριξη των Mirage με το Ελεγκτικό Συνέδριο να στέλνει πίσω στο Υπουργείο Αμύνης 74 (!) σελίδες με διευκρινιστικά ερωτήματα για τις συμβάσεις αυτές. Παρά την προσπάθεια του ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου να επιλύσει τη διαφορά με το διάλογο, η απάντηση ήταν ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται. Φανταστείτε να μην είχαμε θέμα με την Τουρκία δηλαδή και δεν καιγόμασταν με τι ταχύτητα και σωφροσύνη το δικαστικό σύστημα θα λειτουργούσε… Κύριο κόλλημα, το γιατί έγινε απευθείας ανάθεση της σύμβασης υποστήριξης στην κατασκευάστρια εταιρεία αντί αν διενεργηθεί διαγωνισμός.

Αυτό ήταν και το τελευταίο γεγονός που φανέρωσε ότι η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί και η Κυβέρνηση θέλει στο τέλος του μήνα, αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής, να φέρει διορθώσεις στον παλαιό νόμο και να λύσει τα χέρια σε επιτελείς, πολιτική ηγεσία αλλά και στους δικαστές. Είναι κατανοητό ότι κανείς δε θέλει να βρεθεί υπόδικος για παράβαση του νόμου αλλά, τα πράγματα έχουν φτάσει στο άλλο άκρο.

Η Κυβέρνηση είχε προετοιμάσει το νέο νόμο κατά 90% αλλά ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, αυτός δεν άλλαξε. Εφόσον οι πληροφορίες ευσταθούν, τότε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αλλάξει ο νόμος και να προχωρήσουν κολλημένα προγράμματα , αλλιώς το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπλοκάρει μέχρι και την τελευταία.. βίδα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπερβολή αυτό μεν, κοντά στην πραγματικότητα δε…

Με πληροφορίες από το defence-point.gr