«Μάχη» για τις φρεγάτες: Η ανανεωμένη πρόταση των Γάλλων

Το el.gr αξιολογεί τα δεδομένα...

Την περασμένη Πέμπτη έγινε, όπως έγινε γνωστό, η επίσημη πρόταση των Naval Group/Thales/MBDA για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, στους υπευθύνους του ΓΕΝ  και του ΥΠΕΘΑ που εμπλέκονται στο ζήτημα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης η ανανεωμένη γαλλική πρόταση αφορά 4 νεόδμητες φρεγάτες [email protected] γαλλικής διαμόρφωσης με κόστος περί τα 2.8 δις ευρώ στις οποίες μπορεί να προστεθεί το CIWS RAM με μία μικρή αύξηση του κόστους και για τα 4 πλοία ενώ στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ο φόρτος των πυραύλων που θα έχουν τα πλοία.

Στα 16 κελιά των [email protected] μπορούν να τοποθετηθούν τόσο πύραυλοι επιφανείας-αέρος μακρού βεληνεκούς ASTER 30 όσο και πύραυλοι CAMM με quad packed διαμόρφωση ανά κελί στα υπόλοιπα 8. Θυμίζουμε συνοπτικά ότι η γαλλική έκδοση των [email protected] έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

·         Σύστημα πρόωσης CODAD ισχύος 32 ΜW  με οικονομική ταχύτητα 15 κόμβων στα 5.000 ν.μ. / μέγιστη 27 κόμβους

·         Ραντάρ Sea Fire με μέγιστη εμβέλεια 300 χλμ.  ( περισσότερα για το ραντάρ αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/navy/to-rantar-poy-tha-ithele-i-ellada-etsi-tha/ )

·         16 VLS A 50 ικανά να λάβουν πυραύλους Aster 30, 15 ( CAMM )

·         Σόναρ συρόμενης διάταξης CAPTAS – 4 και σόναρ γάστρας Kingklip 1115

·         Σύστημα μάχης SENTINEL

·         2 x 4 MM 40 Exocet

·         2 X 2 MU 90 Ανθυποβρυχιακές τορπίλες

·         2 Χ 20χιλ. RWS

·         1 Χ 76χιλ. RapidFire ( Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ )

Στη Γαλλική πρόταση περιλαμβάνεται η επιλογή να δοθεί το πρώτο πλοίο της κλάσης που ναυπηγείται ήδη από τη Naval Group στη Γαλλία και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023, εφόσον η Ελλάδα επιθυμεί να έχει στην κατοχή της νέο πλοίο όσο γρηγορότερα γίνεται, ενώ υφίσταται και η επιλογή για ναυπήγηση δύο σκαφών στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200 του Πολεμικού Ναυτικού, η γαλλική πρόταση αφορά την Thales και συγκεκριμένα την Thales Netherlands η οποία και θα αναβαθμίσει τα σκάφη με συστήματα ήδη γνωστά στο Πολεμικό Ναυτικό και παρόμοια, αλλά πιο σύγχρονα με τα ήδη υπάρχοντα.

Τέλος, στο ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης όπου είναι γνωστό ότι το Ναυτικό καίγεται, η απάντηση των Γάλλων ήταν ότι αυτό είναι ζήτημα που δεν μπορούν να απαντήσουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών αλλά αφορά αποκλειστικά τη Γαλλική Κυβέρνηση με την οποία θα πρέπει να συνεννοηθεί η Ελληνική, για να διευθετηθεί το ζήτημα εφόσον επιλεγούν τα γαλλικά πλοία.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Σε άρθρο του el.gr, είχαν εκφραστεί όλες οι επιφυλάξεις και ενστάσεις  που αφορούν τις [email protected] και με βάση αυτό θα γίνει έλεγχος επί της νέας γαλλικής πρότασης.

Αρχικά, οι Γάλλοι εμφανίζονται αρκετά πιο ευέλικτοι εν συγκρίσει με την περσινή πρόταση, η οποία έφτανε σε ένα δυσθεώρητο ποσό για δύο μόνο πλοία ελληνικής διαμόρφωσης, αφού η νέα πρόταση αφορά 4 πλοία γαλλικής διαμόρφωσης με τιμή εκκίνησης περί τα 2.8 δις ευρώ ήτοι, 700 εκ. ευρώ ανά σκάφος χωρίς υποστήριξη και  φόρτους. Με την προσθήκη του CIWS RAM το κόστος ανεβαίνει σε περίπου 3 δις ευρώ, αφού το RAM με τους πυραύλους του αγγίζει τα 200 εκ. περίπου ( * ).

Καλύπτοντας μία πολύ βασική ελληνική απαίτηση για πρόβλεψη και εγκατάσταση ενός CIWS σε κάθε πλοίο, η τιμή εκκίνησης ανέρχεται στα 3 δις για 4 πλοία + RAM. Απομένει επομένως περί το 1δις για εγκατάσταση επιπλέον συστημάτων όπως πυροβόλου 127 χιλ. ( αν επιθυμεί το Ναυτικό αντί των 76 χιλ Rapid Fire), επιπλέον 2 Χ 8 VLS Α 50 για 32 κελιά και κάποιων  RWS.

Άγνωστα παραμένουν ακόμα, το ζήτημα της ισχύος του μηχανοστασίου, αν δηλαδή μπορεί να τοποθετηθεί άλλος λίγο πιο ισχυρός συνδυασμός  στο μηχανοστάσιο από το CODAD, η εγκατάσταση ECM ( αν και οι Γάλλοι έχουν δηλώσει ότι το σύστημα είναι υπό ανάπτυξη και θα έχει ολοκληρωθεί το 2023 οπότε και θα παραδίδεται το πρώτο πλοίο) και  η ύπαρξη επιπλέον RWS. Από αυτά, το σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM) είναι και το σημαντικότερο, αν και φαίνεται ότι θα δοθεί λύση σε αυτό από τους ίδιους τους Γάλλους.

Αν το Ναυτικό επιλέξει επιπλέον κελιά 16 κελιά, πράγμα για το οποίο θα χρειαστεί να συνεννοηθεί με την MBDA, τότε αυτομάτως θα αυξηθεί και το κόστος των όπλων των σκαφών ενώ σημαντικό είναι το ζήτημα των QUAD ή DUAL packed πυραύλων CAMM, οι οποίοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν τόσο στους εκτοξευτές όσο και στο σύστημα μάχης. Ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο το σκάφος να διαθέτει  24 κελιά για ισάριθμους Aster 30 και 8 κελιά με 4 CAMM στο καθένα ήτοι, 32 πυραύλους άμυνας σημείου CAMM. Υπό κανονικές συνθήκες, οι Aster 15 θα ήταν ικανή επιλογή, από τη στιγμή όμως που δεν μπαίνουν σε 4αδες ανά κελί, μειώνονται οι δυνατότητες των πλοίων στην αεράμυνα σημείου. Με την παραπάνω διάταξη ανά πλοίο, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά πλοία με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής και επαρκή βλήματα για άμυνα κατά επιθέσεων κορεσμού.

Με τις παραπάνω προσθήκες, πιθανότατα το κόστος να ανεβαίνει στα 4 δις για τα 4 πλοία χωρίς υποστήριξη και τους φόρτους πυραύλων. Η προσθήκη έστω και 8 εκτοξευτών Sylver A 70 για την εγκατάσταση πυραύλων μακρού βεληνεκούς MdCN, πιθανότατα εκτοξεύει το κόστος, καθώς θα χρειαστούν 4 ακόμα διαφορετικοί εκτοξευτές των 8 πυραύλων και  άρα τους 64 τουλάχιστον πυραύλους του είδους ( μία αναχορηγία επιπλέον για κάθε σκάφος)ήτοι, περί τα 190 εκ. μόνο για αυτούς τους πυραύλους  στο κόστος του φόρτου των πλοίων συν το κόστος των εκτοξευτών. Η εγκατάσταση τέτοιων πυραύλων μάλλον υπερβαίνει τα οικονομικά κονδύλια για το πρόγραμμα, άπαξ και δεν κοπεί κάτι άλλο από τα πλοία, πράγμα που δεν γίνεται. Μία ακόμα άποψη  είναι ότι εφόσον η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε τα Rafale, τότε θα ήταν καλύτερο να επενδυθούν χρήματα στην στρατηγική κρούση, με την προσθήκη επιπλέον πυραύλων SCALP EG  ( κάθε Rafale μπορεί να σηκωθεί με 2 πυραύλους  + από έναν τα Mirage ), οπότε καλό θα ήταν να επενδυθούν τα χρήματα του Ναυτικού σε δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Με τα 4 πλοία να φτάνουν σε κόστος τα 4 δις, το πρόγραμμα του ΕΜΖ των ΜΕΚΟ να κοστίζει ακόμα 400 εκ. ευρώ και τα κόστη για υποστήριξη, προμήθεια φόρτων πυραύλων για τα πλοία, υποστήριξη, προμήθειες εργαλείων, γερανών, εκπαίδευση κτλ, το κόστος θα αγγίξει τα 5 δις, ίσως κάτι παραπάνω, που είναι και το οικονομικό ύψος που έχει τεθεί για το σύνολο του προγράμματος.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Οι Γάλλοι ήταν αρκετά ευέλικτοι στην πρότασή τους προτείνοντας 4 πλοία γαλλικής διαμόρφωσης με RAM,  αφήνοντας στην ελληνική πλευρά ένα θεωρητικό παράθυρο της τάξεως  του 1 δις( ίσως λιγότερου) για την προσθήκη επιπλέον συστημάτων στα πλοία. Εμφανώς κατεβασμένη η τιμή εν συγκρίσει με την περσινή διαπραγμάτευση για μόνο δύο πλοία ελληνικής διαμόρφωσης, δείγμα του ότι ο ανταγωνισμός δουλεύει υπέρ της ελληνικής πλευράς. Εφόσον το Ναυτικό προσθέσει αυτά που χρειάζεται στα πλοία και το κόστος δεν εκτοξευτεί πέραν των οικονομικών ορίων που έχουν τεθεί, τότε η  πρόταση είναι καλή και συγκαταλέγεται στα θετικά της το ότι οι Γάλλοι είναι πρόθυμοι να δώσουν στην Ελλάδα και το πρώτο πλοίο της κλάσης που ναυπηγείται ήδη.

Το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης πλοίων και της εν Ελλάδι ναυπήγησης πλοίων, όπως ξεκαθάρισαν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών, άπτεται μίας διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ενώ η εν Ελλάδι ναυπήγηση δύο σκαφών με μεταφορά τεχνογνωσίας είναι στα σχέδια, αν φυσικά η Ελλάδα έχει ναυπηγεία λειτουργικά στα οποία και θα αναθέσει την εν λόγω εργασία.

(*) Για το RAM  και το κόστος του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.