• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΝΟΗ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Ιστορική απόφαση (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΝΟΗ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Ιστορική απόφαση (ΒΙΝΤΕΟ)

nayphgeia_eleysinas
Όποιος «ζωντανέψει» την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας θα μείνει στην ιστορία!

Επίσκεψη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έκαναν η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνης Γεωργιάδης και κ. Παπαθανάσης μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη κ. Παϊάτ, καθώς πάρθηκε απόφαση να ξεκινήσει διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας μετά από πολύχρονη δυσλειτουργία.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός έδωσε τα νώτα της εκκίνησης της διαδικασίας εξυγίανσης. Για το ζήτημα των συγκεκριμένων ναυπηγείων είχαμε αναφερθεί προ ολίγων ημερών με εκτενές άρθρο μας εδώ.

Όπως όλα δείχνουν οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν με την συνάντηση στο Υπουργείο με τον κ. Ταβουλάρη.  Εφόσον ο κ. Ταβουλάρη συμφωνήσει και υπογράψει για το σχέδιο εξυγίανσης, τότε μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία με μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας των Ναυπηγείων στην ΟΝΕΧ και να προχωρήσουν οι διαδικασίες με την επίβλεψη του δικαστηρίου, όπως ακριβώς έγινε στη Σύρο με το Νεώριο.

Όλη η προσπάθεια στησίματος σοβαρής ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα είναι ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης εφόσον πετύχει.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Υπουργός:

“Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να μην έχει ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία. Δεν μπορεί να είμαστε η πρώτη χώρα σε ναυτιλία στον πλανήτη και να έχουμε καταφέρει σε τόσες δεκαετίες να υπολειτουργούν τα ναυπηγεία μας.”

Στην παραπάνω φράση συνοψίζονται πολλά προβλήματα της χώρας μας ως προς το βιομηχανικό τομέα ή καλύτερα στην μη επαρκή ύπαρξή του. Αδιανόητο είναι να μην έχουμε ναυπηγεία ικανά να μπορούν να ναυπηγήσουν και να επισκευάσουν παντός είδους πλοίο τη στιγμή που το 21% του συνολικού αριθμού των εμπορικών πλοίων που πλέουν στις θάλασσας του πλανήτη, είναι σε ελληνικά χέρια.

Ανάπτυξη του ναυπηγικού τομέα ο οποίος ανήκει στη βαριά βιομηχανία  σημαίνει νέες θέσεις εργασίας που απαιτούν τεχνική ειδίκευση, μηχανικούς και μία μεγάλη υποστηρικτική αλυσίδα για διάφορες εργασίες και υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή σύγχρονων πλοίων.

Φυσικά υπάρχουν πάντα και ορισμένα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι αυτοσκοπός για τις ιδιοκτησίες των ναυπηγείων τα οποία θα πρέπει να στηρίζονται σε ιδιώτες πελάτες και όχι στο κράτος.

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ: Όποιος «ζωντανέψει» την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας θα μείνει στην ιστορία!