Αμερικανική χρηματοδότηση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Το ζήτημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας απασχολεί εντόνως εκτός της Ελληνικής Κυβέρνησης και επενδυτικά τις Η.Π.Α. οι οποίες ενέκριναν τη χρηματοδότηση της ΟΝΕΧ για τις κινήσεις που θα χρειαστεί για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Πιο αναλυτικά, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τις χρηματοδοτήσεις , ο DFC έχει εγκρίνει την παροχή χρηματοδότησης για την ΟΝΕΧ του κ. Ξενοκώστα όσον αφορά την επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την οποία έχει δηλώσει ενδιαφέρον. Τα σχετικά έγγραφα έχουν αποσταλεί στην ΟΝΕΧ και την Ελληνική Κυβέρνηση πράγμα το οποίο δείχνει εμπράκτως τη διάθεση των Η.Π.Α. να γίνει η επένδυση ειδικά υπό την ΟΝΕΧ. Η ΟΝΕΧ στη Σύρο, στα Ναυπηγεία του Νεωρίου, έχει κάνει πραγματικά ένα θαύμα με τα ναυπηγεία να δουλεύουν συνεχώς δεχόμενα μεγάλο αριθμό πλοίων για επισκευές.

Ανάλογο είναι το μοντέλο που έχει σκοπό να ακολουθήσει η Κυβέρνηση και η ΟΝΕΧ και για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, αρκεί η πλευρά των μετόχων των εν λόγω ναυπηγείων και συγκεκριμένα ο κ. Ταβουλάρης να διασφαλίσει τη διαδικασία μέσω της μεταφοράς των μετοχών και την υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα. Η ΟΝΕΧ ζητά τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας αφού αυτή είναι ουσιαστικά πτωχευμένη λόγο των χρεών ( 230+ εκ.) και δε μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες της.

Οι μέτοχοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην εξυγίανση των ναυπηγείων και να εκκινήσουν την διαδικασία γι αυτή αλλιώς δε θα λάβουν άλλη παράταση και θα κληθούν να πληρώσουν τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους του ναυπηγείου καθώς και τις λοιπές υποχρεώσεις τους.

Η ΟΝΕΧ πάντως περιμένει τις κινήσεις της πλευράς των μετόχων του ναυπηγείου για να κινηθεί αναλόγως. Μέσα στις επόμενες μέρες θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις θα γίνουν αλλιώς οι μέτοχοι διακινδυνεύουν την πλήρη διάρρηξη των σχέσεών τους με το Πολεμικό Ναυτικό, το Κράτος, τους εργαζόμενους και τις Η.Π.Α.

Το ζήτημα των Ναυπηγείων είναι κομβικό καθώς το Πολεμικό Ναυτικό έχει καθυστερήσει πάρα πολύ να παραλάβει τις τελευταίες 2 ΤΠΚ κλάσης Ρουσέν και έχει δώσει επιπλέον 81 εκ. ευρώ για να πληρωθούν οι εργασίες στις τελευταίες ΤΠΚ υπ’ αριθμόν 6 και 7 καθώς οι μέτοχοι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ και το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται επειγόντως τα πλοία. η Νο 6 παραδόθηκε στο Ναυτικό στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται η ολοκλήρωσης της Νο 7.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία εξυγίασνης και γίνει αυτή αποδεκτή από τα αρμόδια δικαστήρια, τότε ένας νέος κύκλος θα ανοίξει για τα ναυπηγεία καθώς το παράδειγμα του Νεωρίου στη Σύρο δείχνει τι έπεται και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε αναφέρει στα εγκαίνια του Νεωρίου ότι η κυβέρνηση θέλει την ΟΝΕΧ και στην Ελευσίνα.