• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ενισχύονται οι ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού! Έρχονται τα Romeo (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενισχύονται οι ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού! Έρχονται τα Romeo (ΒΙΝΤΕΟ)

Προ μηνών, είχε δημοσιευθεί η απόφαση του Κογκρέσου για την αποδέσμευση 7 ελικοπτέρων MH-60R SeaHawk με πλήρη υποστήριξη, όπλα και εκπαίδευση για το πολεμικό Ναυτικό με κόστος περί τα 600 εκ. ευρώ. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, η χώρα μας τελικά ενδιαφέρεται να αγοράσει συνολικά 4 ελικόπτερα του τύπου έτσι ώστε να ενισχύσει άμεσα και δυναμικά τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Στόλου.

Το ελικόπτερο μπορεί να εκτελέσει ανθυποβρυχιακές αποστολές, που στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο αφού η αναλογία ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων/τουρκικών υποβρυχίων  μετά την παράδοση των Τ-214 στο Τουρκικό Ναυτικό, θα είναι 0.6/1 για τα S-70B  του πολεμικού Ναυτικού. Μπορεί επίσης να εκτελέσει αποστολές διοίκησης και ελέγχου, έρευνας και διάσωσης( SAR) και ανεφοδιασμού. Τα ελικόπτερα του τύπου είναι εξοπλισμένα με τα τελευταία ηλεκτρονικά για τα ελικόπτερα του τύπου έτσι ώστε να εκτελούν τις αποστολές τους με επιτυχία.

Η ελληνική απόφαση έρχεται στο κατάλληλο χρονικό σημείο αφού το Ινδικό Ναυτικό έχει κάνει μία αρκετά μεγάλη παραγγελία για τα συγκεκριμένα ελικόπτερα οπότε η ελληνική πλευρά, εφόσον κλείσει τη συμφωνία, θα βρεθεί στην ουρά αυτής της μεγάλης ινδικής παραγγελίας, οπότε θα μειωθεί το κόστος του ελικοπτέρου με την τιμή να υπολογίζεται γύρω στα 40 εκ. δολάρια η μονάδα. Ακόμα δεν είναι σαφές ποιός θα είναι ο πλήρης οπλισμός που θα μπορούν να φέρουν τα ελικόπτερα και το σύνολο της συμφωνίας για την υποστήριξη των ελικοπτέρων. Το σίγουρο είναι ότι το ελικόπτερο είναι από τα πιό φθηνά ελικόπτερα ως προς το κόστος χρήσης αφού κοστίζει λιγότερο από 5.000 δολάρια η ώρα πτήσης με υψηλές διαθεσιμότητες και είναι από τα πιο φθηνά συντηρήσιμα ελικόπτερα της κατηγορίας του.

ΦΩΤΟ:Lockheed Martin