• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εγκρίθηκαν από την Βουλή κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα

Εγκρίθηκαν από την Βουλή κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα

BOYLH

Εγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής μερικά κρίσιμα προγράμματα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Το πρώτο αφορά τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ ο οποίος θα έπρεπε να έχει γίνει από την προηγούμενη δεκαετία αλλά φτάσαμε στο σήμερα που τα όρια στο ισοζύγιο θαλάσσιας ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν διασαλευτεί για να εκκινήσει. Οι φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ 200ΗΝ είναι τα πλέον αξιόμαχα πλοία του στόλου τα οποία όμως χρειάζονται σοβαρό εκσυγχρονισμό στα συστήματά τους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν έστω οριακά στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Αν δοθούν και για τα 5 πλοία μόνο 150 εκ. ευρώ όπως φημολογείται, είναι αμφίβολο αν ο εκσυγχρονισμός θα είναι όντως εκσυγχρονισμός ή κάτι πιο κοντά σε “συντήρηση”. Κανονικά το πρόγραμμα απαιτούσε 400 εκ. ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προμήθεια των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60R για τα οποία αναφερθήκαμε εκτενώς εδώ: https://www.el.gr/war/ellas/enischyontai-oi-anthypovrychiakes-dyna/ . Σαν ένα επιπλέον σχόλιο στο συγκεκριμένο να σημειωθεί ότι τα καλά ελικόπτερα απαιτούν και καλά πλοία από τα οποία θα επιχειρήσουν και ο νοών νοείτω.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την προμήθεια Α/Κ των ελικοπτέρων CH-47d Chinook και το τέταρτο πρόγραμμα αφορά την αποδέσμευση χρημάτων για την ενίσχυση των εγκαταστάσεων της Ε.Α.Β. για να πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper.Αναφερθήκαμε χθες στην ανακοίνωση τύπου του Γ.Ε.Α. την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/ellas/prochora-kanonika-i-anavathmisi-ton-f-16-ti/ . Η σύμβαση που πέρασε από την επιτροπή θα εξασφαλίσει το απρόσκοπτο της αναβάθμισης των αεροσκαφών, ελπίζουμε όχι με πολύ παραπάνω κόστος από το προβλεπόμενο.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για άλλη μία φορά δεν υπήρξε πρόοδος στο μείζων ζήτημα της προμήθειας τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια Τ-214  προμήθεια που θα έπρεπε να έχει γίνει…15 χρόνια πριν  θα έγερνε την πλάστιγγα στο Αιγαίο υπέρ της ελληνικής πλευράς  σε πολλά σημεία. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί λίαν συντόμως από την κυβέρνηση.