• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προχωρά κανονικά η αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Προχωρά κανονικά η αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα του εγχώριου τύπου τα οποία ήθελαν τις εργασίες για την αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση Viper να μην προχωρά.

Το Γ.Ε.Α. αποφάσισε να απομακρύνει τα σύννεφα ανακοινώνοντας επίσημα με ανακοίνωση τύπου ότι οι εργασίες για την αναβάθμιση του πρώτου F-16 έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2020 και συνεχίζονται από τότε κανονικά εντός χρονοδιαγράμματος χωρίς αποκλίσεις. Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας θα διαρκέσει κοντά στα 8 χρόνια με το τελευταίο να παραδίδεται το 2027 και όλες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο εργοστάσιο της Ε.Α.Β. Το πρώτο αεροσκάφος θα αναβαθμιστεί, θα μεταβεί στις Η.Π.Α. για την πιστοποίηση των συστημάτων και μετά την επιστροφή του θα χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο για τα υπόλοιπα.

Παρ’ ότι το Γ.Ε.Α. σπεύδει να καθησυχάσει το κοινό, δε μπορεί κανείς να μην αμφιβάλει στο αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα καθώς υπάρχει πικρή προϊστορία με συστήματα να κάνουν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να παραδοθούν. Τρανό παράδειγμα η αναβάθμιση των Ρ-3 Orion από τα οποία έχει παραδοθεί μόνο ένα από τα πέντε αεροσκάφη, ή τα C-130 που περιμένουν επισκευές και τα αεροσκάφη πυρόσβεσης.

Οι πρόσφατες δε απεργίες από τους εργαζομένους στην Ε.Α.Β. δε δείχνουν το καλό πρόσωπο που θα έπρεπε για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ούτως ή άλλως η αναβάθμιση των F-16 είναι προγραμματισμένο να πάρει ήδη πολύ χρόνο ενώ αντίθετα θα έπρεπε η παραγωγή να τρέχει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα αφού οι ανάγκες είναι πιεστικές με την Τουρκία να συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική και το συνεχόμενο εξοπλισμό της.

Ελπίζουμε τουλάχιστον να τηρηθούν όντως τα χρονοδιαγράμματα καθώς δεν περισσεύει κανένα αεροσκάφος από την οροφή της Πολεμικής Αεροπορίας.