Εκπαίδευση Ικάρων με.. 3 αεροσκάφη

Σε δηλώσεις προχώρησε ο ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής καθώς αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της εκπαίδευσης των Ικάρων τα τελευταία χρόνια μετά την επίθεση της αντιπολίτευσης για την ανάληψη του έργου στην Καλαμάτα. 


Προ μερικών μηνών αποφασίστηκε ότι η Ισραηλινή Elbit θα αναλάβει το έργο στην 120 Πτέρυγα στην Καλαμάτα η οποία είναι μία εκπαιδευτική πτέρυγα για τους Ικάρους και χρησιμοποιούσε αεροσκάφη Τ-2 και Τ-6. Ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι μέχρι και την απόφαση για την ανάθεση της σύμβασης στην Ισραηλινή εταιρεία (η άλλη υποψήφια του διαγωνισμού ήταν μία Καναδεζικη) ύψους 1,8 δις αλλά με αναπροσαρμογές στο κόστος και με περίοδο 20 ετών, τα αεροσκάφη που πετούσαν εκ των Τ-2 θα ήταν από το 2023 μηδέν αφού δε θα υπήρχαν ανταλλακτικά ενώ από τα Τ-6Α πετούσαν 8 εκ των 45 αεροσκαφών που διαθέτει η Αεροπορία. 


Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης στο κομμάτι της εκπαίδευσης για τους Ικάρους που μόλις αναλαμβάνουν καθήκοντα. Το ζήτημα μάλιστα αγοράς αεροσκαφών εκπαίδευσης δεν είναι νέο αλλά συζητούνταν από το τέλος της δεκαετίας του 00′ και έπειτα αφού ήταν ήδη παλαιά τα Τ-2 και δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. 


Παρ’ ότι ακριβό το κόστος για την 120 Πτέρυγα, το οποίο για μία 20ετια είναι περίπου 62-65 εκ. το έτος, τουλάχιστον γίνεται προσθήκη στην εκπαίδευση των ελαφρών μαχητικών M-346 και αναβάθμιση μαζί με ανταλλακτικά για τα Τ-6Α, αεροσκάφη τα οποία έχουν να αποδώσουν ακόμα. 


Το αν θα ευοδώσει το πλάνο για μετατροπή της Αεροπορικής Βάσης της Καλαμάτας σε διεθνές αεροπορικό εκπαιδευτικό κέντρο, θα φανεί στην πορεία αλλά για άλλη μία φορά έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο θέμα εκπαίδευση στην Πολεμική Αεροπορία στο ναδίρ για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των λεγόμενων ΝΑΠΕΕ(Νέο Αεροσκάφος Προκεχωρημενης Εκπαίδευσης). 


Η αντιπολίτευση βέβαια έθεσε και το θέμα της σύμβασης με την Ισραηλινή εταιρεία ως προς το κόστος της σε βάθος 20ετιας, όπως όφειλε να πράξει άλλωστε αφού μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό ανά έτος. Το αν συνέφερε η πρακτική που ακολουθήθηκε ή θα ήταν προτιμότερο να αγοραστούν νέα ελαφρά αεροσκάφη γι αυτό το λόγο, μένει να φανεί στην πορεία. 

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.