• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εγκρίθηκε από τη Γερμανική Βουλή το πρόγραμμα ναυπήγησης των MKS-180 (ΒΙΝΤΕΟ)

Εγκρίθηκε από τη Γερμανική Βουλή το πρόγραμμα ναυπήγησης των MKS-180 (ΒΙΝΤΕΟ)

 Γερμανική Βουλή ενέκρινε στις 17 Ιουνίου το πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων φρεγατών για το γερμανικό Ναυτικό, κλάσης MKS-180. Το διαγωνισμό για τα νέα πλοία είχε κερδίσει η Ολλανδική Damen  η οποία συνεργάστηκε εκτενώς για το σχέδιο με τα ναυπηγεία Blohm & Voss και την Thales. Το συνολικό κόστος του προγράμματος για τα 4 πλοία είναι 5,5 δις ευρώ και γη τιμή περιλαμβάνει σχέδιο, ναυπήγηση, όπλα, υποστήριξη και η ναυπήγησή τους θα πραγματοποιηθεί στα ναυπηγεία της Blohm & Voss στη Γερμανία.

Λίγα λόγια για τα χαρακτηριστικά των πλοίων αυτών. Η κλάση MKS-180 είναι πλοία με μήκος 155 μ., εκτόπισμα 9.000 τόνους και εμβέλεια τα 4.000 ναυτικά μίλια με σταθερή ταχύτητα 18 κόμβων σε κατάσταση θάλασσας 4. Το πλήρωμα που θα επανδρώνει το πλοίο θα αριθμεί περί τα 110 άτομα με μέγιστο αριθμό πληρώματος τα 180.

Ο οπλισμός της κλάσης αποτελείται από:

·         1 πυροβόλο των 127 χιλ.

·         8 X NSM (Naval Strike Missile)

·         VLS  εφοδιασμένο με ESSM Block II

·         2 Χ RAM Block II ( 21+ 21 πύραυλοι)

·         2 Χ  MLG 27 χιλ.

·         2 X MASS

·         αριθμός πολυβόλων 12,7 χιλ και εκτοξευτών βομβίδων των 40 χιλ.

Αν και τα πλοία αναφέρονται ως φρεγάτες, το εκτόπισμά τους παραπέμπει περισσότερο σε αντιτορπιλικά με αρκετούς όμως να θεωρούν ότι πρόκειται ξεκάθαρα περί φρεγάτας και όχι αντιτορπιλικού αφού πρόκειται περί ενός υποεξοπλισμένου πλοίου, παρόμοιου των φρεγατών Βaden. Ο διαγωνισμός για τα συγκεκριμένα πλοία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας αφού αρκετοί από την εγχώρια βιομηχανία και από την κυβέρνηση, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανάθεση του έργου στη Damen και όχι καθαρά στη Γερμανική βαριά βιομηχανία. Το γεγονός ότι η Blohm & Voss θα ναυπηγήσει τα πλοία στα ναυπηγεία της στη Γερμανία έκαμψε τις αντιδράσει αυτές.