Έφαγε ξύλο ο Τούρκος χειριστής του UAV που κατέπεσε στον Έβρο το Μάρτιο!

Με την απόπειρα της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα μέσω της μαζικής εισβολής λαθρομεταναστών από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο και λιγότερο από τη θάλασσα, έλαβαν χώρα και παράπλευρα γεγονότα τα οποία είχαν να κάνουν με λιγότερο γνωστές ιστορίες. Μία από αυτές είναι ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και με την κατάσταση στον Έβρο […]

Με την απόπειρα της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα μέσω της μαζικής εισβολής λαθρομεταναστών από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο και λιγότερο από τη θάλασσα, έλαβαν χώρα και παράπλευρα γεγονότα τα οποία είχαν να κάνουν με λιγότερο γνωστές ιστορίες.

Μία από αυτές είναι ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και με την κατάσταση στον Έβρο τεταμένη, οι Τούρκοι είχαν σηκώσει διάφορα UAVs τους με τα οποία επιτηρούσαν τις όχθες του Έβρου και προσπαθούσαν να βρουν αφύλακτα περάσματα για τους λαθρομετανάστες. Εκείνες τις μέρες επιχειρήθηκαν και υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στον Έβρο οι οποίες απαντήθηκαν κατάλληλα από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της HuffPost, o Τούρκος χειριστής του UAV τύπου Bayraktar TB2 φέρεται να έκανε έναν λάθος χειρισμό με αποτέλεσμα το αερόχημα να υποστεί διακοπή του data link του από τις ελληνικές δυνάμεις στην αντίπερα όχθη μέσω συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου και έτσι το αερόχημα κατέπεσε στην ευρύτερη περιοχή. Για το λάθος αυτό οι Τούρκοι συνάδελφοί του έγιναν έξαλλοι αφού απωλέσθηκε το drone με αποτέλεσμα να τον ξυλοκοπήσουν βαριά. Έπειτα επιδόθηκαν στο να βρούν τη θέση που είχε πέσει το UAV όπου έπεσαν σε χρωμοπαγίδες που είχαν οι ίδιοι τοποθετήσει όπερ και τελικά το εντόπισαν.

Το περιστατικό με την πτώση του Bayraktar στον Έβρο συνέβη το βράδυ της 17ης Μαρτίου 2020 και το ΓΕΕΘΑ το επόμενο πρωί είχε διαψεύσει την ανάμιξη της ελληνικής πλευράς στην πτώση του UAV. Αν το δημοσίευμα αληθεύει, τότε ορθώς το ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι δεν ευθύνεται. Αν κόπηκε το data link του αεροχήματος με το χειριστή, αυτό δε μπορεί να βρεθεί αν ευθύνεται η άλλη πλευρά( εδώ η Ελλάδα) η είναι σφάλμα του ηλεκτρονικού συστήματος με αποτέλεσμα οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου της Ελλάδας να παραμένουν στο πέπλο του μυστηρίου όσον αφορά το συμβάν αφού δε μπορεί να επιβεβαιωθεί από πουθενά ότι η Ελλάδα εμπλέκεται.

Αν κρίνουμε πάντως από τον αριθμό των ΤΒ2 που έχουν καταρριφθεί σε Συρία και Λιβύη, δε θα λέγαμε ότι το Τουρκικό σύστημα είναι και ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά αν και οι Τούρκοι κάνουν αυτά που θέλουν.

Με πληροφορίες από το huffingtonpost.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί