Εκ των 1.000 μετεωρολογικών σταθμών που είναι ενεργοί αυτήν τη στιγμή και είχαν εγκατασταθεί πριν από τον καύσωνα το καλοκαίρι του 2003, οι 278 σταθμοί σε 54 διαμερίσματα κατέγραψαν θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου ή περισσότερο. Την Τρίτη 23 Ιουνίου, η δεύτερη θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί στη Γαλλία από την έναρξη των μετρήσεων το 1947, 254 σταθμοί είχαν μετρήσει αυτά τα επίπεδα ζέστης.
Η μέγιστη θερμοκρασία σε αυτό το σύνολο των σταθμών καταγράφηκε στο Μπορντό (σταθμός Πολέν), με 44,6 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη. Ο υδράργυρος σε αυτήν την πόλη είχε ήδη υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα (43,3°C) και την Κυριακή (41,6°C).
Και δεν είναι η μόνη περίπτωση που ξεπεράστηκε αυτό το όριο πολλές φορές εδώ και μία εβδομάδα. Εξήντα πέντε σταθμοί κατέγραψαν αυτές τις θερμοκρασίες τουλάχιστον τρεις φορές, μεταξύ άλλων στο Τορτεζέ (Αλιέ) και Μονμοριγιόν (Βιεν) τέσσερις φορές.
Πριν από αυτήν την εβδομάδα, το προηγούμενο ρεκόρ της μέσης θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο, όπως μετρήθηκε από τον εθνικό θερμικό δείκτη, καταγράφηκε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα τον Ιούλιο του 2019.
Κατά τη διάρκεια αυτού του επεισοδίου έξι ημερών, 284 σταθμοί εκ των 1.000 που αναλύθηκαν είχαν φθάσει τουλάχιστον μία φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μονάχα 23 σταθμοί είχαν γνωρίσει αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα, σχεδόν τρεις φορές λιγότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος επεισοδίου.
Ο καύσωνας που πλήττει τη Γαλλία εδώ και μία εβδομάδα αναμένεται να συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, με τον υδράργυρο να αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 40-42 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.
Η ακραία ζέστη στη χώρα σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά, δυσκολεύοντας το έργο των υπηρεσιών περισυλλογής των νεκρών ζώων, τόσο που οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να τα ενταφιάσουν εντός των πτηνοτροφικών μονάδων, σε δύο από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές περιοχές της χώρας.
Ο Κλεμάν Μπλανσάρ, ένας 32χρονος πτηνοτρόφος από την Περιφέρεια του Λίγηρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πτηνοτροφική περιοχή της Γαλλίας, είπε ότι έχασε 700 κοτόπουλα μέσα σε λίγες ημέρες. Συνήθως οι απώλειες δεν ξεπερνούν το ένα με δύο ημερησίως.
«Τα ζώα μας βιώνουν το ίδιο πράγμα με εμάς: υποφέρουν φρικτά από τη ζέστη, για αυτό κατά καιρούς καταγράφονται ανώμαλα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας», είπε ο Μπλανσάρ από το αγρόκτημά του στο Σεντ-Αντρέ-Γκουλ-ντ’Ουά.
Ο Γιαν Νεντελέκ, ο επικεφαλής της πτηνοτροφικής βιομηχανίας ANVOL, υπολογίζει ότι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά έχουν πεθάνει, σε φάρμες, τόσο αυτά που εκτρέφονται στο ύπαιθρο όσο και σε κλειστούς χώρους. Όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό.
Τα Αγροτικά Επιμελητήρια της Βρετάνης και της Περιοχής του Λίγηρα έκαναν λόγο για «μαζικούς» θανάτους πουλερικών. Στις δύο αυτές περιοχές εκτρέφεται σχεδόν το 60% των πουλερικών της Γαλλίας. Η χώρα είναι εξάλλου ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από την Πολωνία και την Ισπανία.
Τα νεκρά ζώα συνήθως περισυλλέγονται και αποστέλλονται για επεξεργασία αλλά ο όγκος είναι υπερβολικά μεγάλος ώστε να ανταπεξέλθει επιτυχώς το σύστημα, ανέφεραν τα επιμελητήρια. Ο Μπλανσάρ είπε ότι ακόμη περιμένει τα ειδικά συνεργεία να μαζέψουν τις κότες του. Οι αγρότες έλαβαν την οδηγία να ρίξουν πριονίδι ή ροκανίδια πάνω από τα νεκρά ζώα. Οι ταφές εντός των αγροκτημάτων ενδέχεται να επιτραπούν, αφού προηγηθούν τεχνικοί και περιβαλλοντικοί έλεγχοι.
Η ζέστη πλήττει επίσης και τους εκτροφείς βοοειδών. Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την πρόσληψη τροφής, αυξάνουν τη ζήτηση για νερό και μειώνουν την παραγωγή γάλακτος.
Ο Φρεντερίκ Βενσάν, ο οποίος εκτρέφει περίπου 70 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής κοντά στην Ανζέ στη δυτική Γαλλία, είπε ότι το κοπάδι του συγκεντρώνεται κάτω από τα ανοίγματα του εξαερισμού του στάβλου εδώ και ημέρες, ενώ οι ανεμιστήρες λειτουργούν στη μέγιστη ταχύτητα. Η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί κατά 15% με 20%.
«Στέκονται εκεί με το στόμα ορθάνοιχτο, προσπαθώντας απλώς να ανασάνουν. Είναι πολύ δύσκολο, σωματικά, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα», είπε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo: pixabay









