Δικαστήριο ΕΕ: Εκτός λίστας κυρώσεων δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι -Ξεπαγώνουν τα κεφάλαιά τους

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε σήμερα ότι δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι πρέπει να αφαιρεθούν από τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ

«Κανένας από τους λόγους που αναφέρονται δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένος και επομένως η ένταξή τους στη λίστα των κυρώσεων δεν ήταν αιτιολογημένη», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο που έκρινε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιθανόν να έχει λόγους να καταδείξει ότι οι δύο Ρώσοι έχουν στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (αυτό) δεν αποδεικνύει ότι οι δύο άνδρες ενδεχομένως να έχουν υποστηρίξει ενέργειες ή πολιτικές κατά της Ουκρανίας ή ότι έχουν στηρίξει οικονομικά τους Ρώσους υπεύθυνους για την λήψη αποφάσεων.

Οι οικονομικοί πόροι και τα κεφάλαια αμφότερων των ανδρών πάγωσαν μετά την επιβολή περιορισμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και λόγω της σχέσης τους με τον Ρώσο πρόεδρο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δισεκατομμυριούχοι δεν θα έπρεπε να έχουν περιληφθεί στη λίστα από τον Φεβρουάριο 2022 ως τον Μάρτιο 2023.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν υποστηρίξει ότι και οι δύο άνδρες, ως μέτοχοι της Alfa Group, παρείχαν οικονομική στήριξη σε Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην Ουκρανία.

Απόφαση της ΕΕ τον Μάρτιο του 2023 επέβαλε εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος των δύο ανδρών, οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά της απόφασης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί