Χωρίς τη Ρωσία ξεκινούν σήμερα “ειρηνευτικές συνομιλίες” στη Μάλτα για τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι συνομιλίες στη Μάλτα δεν έχουν «καμία σχέση με την αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης».

Ένας τρίτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών που υποστηρίζονται από την Ουκρανία ανοίγει σήμερα στη Μάλτα με εκπροσώπους από περισσότερες από 50 χώρες. Η Μόσχα το έχει καταγγείλει ως «ένα κατάφωρα αντιρωσικό γεγονός».

Ο Volodymyr Zelenskiy αναφέρεται ότι έχει ένα σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου. Υπήρχαν παρόμοιες σύνοδοι κορυφής στη Τζέντα και την Κοπεγχάγη αυτό το καλοκαίρι.

Αναμένονται σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας και πολιτικής από περισσότερες από 50 χώρες και διεθνείς θεσμούς – περισσότεροι από τους 40 περίπου στη σύνοδο κορυφής της Σαουδικής Αραβίας τον Αύγουστο.

«Αυτή η συνάντηση είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ενότητα διατηρείται γύρω από την Ουκρανία », δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι συνομιλίες στη Μάλτα δεν έχουν «καμία σχέση με την αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης».

Το “ειρηνευτικό σχέδιο” του Ζελένσκι αναφέρεται ότι “καλεί τη Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014”.

Η Ρωσία έχει απορρίψει κάθε διευθέτηση που θα συνεπαγόταν την παραχώρηση γης.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία, καθώς και η Τουρκία, η οποία έχει προσφερθεί ως μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Συμμετέχουν επίσης η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Ινδία – μέλη του μπλοκ Brics που περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Η Κίνα βαδίζει προσεκτικά σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Μάλτας.

(με πληροφορίες από theguardian / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί