BINTEO ΤΡΟΜΟΣ για τους Τούρκους, 12-0 σε προσομοίωση στο Αιγαίο – Προχωρά το θέμα των Rafale

Τότε έρχονται τα πρώτα - Μαζί και ο METEOR

Όπως αναφέρει η La Tribune, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς  για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών με τις δύο πλευρές να φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε ότι έχει να κάνει με την αναλογία μεταχειρισμένων/καινούριων αεροσκαφών. Σε σύνολο 18 αεροσκαφών, τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα και τα 6 καινούρια με τα 14 από αυτά μονοθέσια και τα 4 διθέσια ( 2 καινούρια + 2 μεταχειρισμένα).

Η έκδοση των μαχητικών θα είναι η F3R για όλα τα μαχητικά που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία καθώς η ελληνική πλευρά ζήτησε να υπάρχει εξ αρχής ομοιογένεια στα 18 αεροσκάφη. Έτσι, ενώ στην αρχή τα μεταχειρισμένα θα ήταν της έκδοσης F3-O4T και τα καινούρια της F3R, που είναι η στάνταρ έκδοση πλέον της γραμμής παραγωγής, θα έρθουν τελικά μόνο F3R. Δεν θα υπάρχουν λοιπόν αεροσκάφη δύο εκδόσεων στην ίδια πολεμική μοίρα και η Πολεμική Αεροπορία δε θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναβάθμισή τους άμεσα.

Το κόστος για τα 18 αεροσκάφη μαζί με την εκπαίδευση, έναν εξομοιωτή πτήσης ( πολύ βασικό) , την υποστήριξη των αεροσκαφών και συναφή, υπολογίζεται στα 1.7 δις ευρώ. Ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό αλλά λογικό, αν το συγκρίνουμε με άλλες αγορές Rafale.

Έρχεται ο METEOR

Όλα δείχνουν ότι ο METEOR θα έρθει στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού η Αεροπορία το ζήτησε και πήρε την άδεια για να λάβει τα όπλα από τους Γάλλους. Η διαπραγμάτευση για τους εξελιγμένους πυραύλους θα γίνει μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της MBDA, κατασκευάστριας εταιρείας των METEOR. Ο κάθε πύραυλος κοστίζει περί τα 2,5 εκ. ευρώ και μία αγορά 36+ πυραύλων αρχικά, (ιδανικά 18Χ4=72 πυραύλους με το ανάλογο κόστος ) θα βοηθούσε, ώστε να έχουν τα Rafale  σαφές πλεονέκτημα στην BVR μάχη απέναντι σε κάθε τουρκικό μαχητικό. Δε φαίνεται στον ορίζοντα πρόθεση από τρίτα μέρη, που συμμετέχουν στη ΜΒDA, να θέσουν εμπόδια στην αγορά των συγκεκριμένων πυραύλων από την Ελλάδα αφού η Γαλλία είναι αποφασισμένη να γείρει στον αέρα την πλάστιγγα υπέρ των ελληνικών φτερών.

Λοιπά όπλα

Στα λοιπά όπλα, τα Rafale θα αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα γαλλικά όπλα που έχει ήδη στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία λόγω των Mirage, τους MICA IR/ER με πιθανή συμπλήρωση του αριθμού τους για τα νέα αεροσκάφη και λέγεται ότι η Ελλάδα θα ζητήσει και τους MICA NG για τα Rafale. Η επαναπιστοποίηση των SCALP EG με πιθανή προμήθεια επιπλέον  αλλά και των AM 39 Exocet συμπληρώνει το καρνέ των εναέριων αποστολών για τα οποία προορίζονται τα Rafale.

Για να καταδείξουμε την καθολική υπεροχή που θα έχει η Πολεμική Αεροπορία με τα Rafale+ Metero+MICA, δείτε το παρακάτω βίντεο που έτρεξε το Defencegreece Media στο περιβάλλον του Command: Modern Operations, το οποίο προσομοιώνει αρκετά κοντά στα πραγματικά δεδομένα ( είχαμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα με πολλές άλλες προεκτάσεις αναλυτικά εδώ)

Συνολικά 4 Rafale εναντίων 12 τουρκικών F-16 Peace Onyx IV  με το αποτέλεσμα να είναι ένα εύκολο 12-0 για τα ελληνικά Rafale. Πολύ δύσκολα και υπό ιδιαίτερες περιστάσεις κάτι ανάλογο δε θα ισχύσει και στην πραγματικότητα αφού ο συνδυασμός RBE2 AESA+ SPECTRA + Meteor είναι φονικός με τα Rafale να πετυχαίνουν το σκοπό τους.

Χρονοδιάγραμμα

Υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα, προκειμένου  η σύμβαση της προμήθειας να υπογραφεί προς το τέλος του 2020, το πολύ αρχές 2021 ώστε να σταλούν οι πιλότοι μας στη Γαλλία για εκπαίδευση ( ήδη έχει ξεκινήσει η διαλογή των πιλότων για το σκοπό αυτό) και να τεθούν παράλληλα τα πρώτα μεταχειρισμένα αεροσκάφη σε διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα. Τα πρώτα Rafale αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021. Οι Τούρκοι βέβαια διαδίδουν στο εσωτερικό τους ότι και να προμηθευτεί η Ελλάδα τα Rafale,  αυτά δε θα έρθουν πριν το… 2026 και φυσικά ότι δε θα έχουμε χρήματα να τα πετάξουμε. Προφανής προπαγάνδα για το εσωτερικό μέτωπο αφού όταν έρθουν τα Rafale, θα είναι αυτοκτονία για την THK να τολμήσει αντιπαράθεση με την Πολεμική Αεροπορία.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί